Boli

#zgomot intestinal #balonare #intestine

5 alimente care pot agrava zgomotul intestinal si cum sa le eviti

Bolborismele, sau zgomotele intestinale sau, in termeni populari, chioraitul matelor. Iata un subiect comic, daca e privit din exterior, insa stanjenitor pentru cei care il experimenteaza. Ti s-a intamplat si tie, cu siguranta, sa-ti chioraie matele fix cand era linistea mai mare in incaperea in care te aflai. Ai fi putut sa previi? Raspuns: da, iar solutiile tin de alimentatie. Sunt cateva alimente de evitat, altele sunt recomandate. De asemenea, exista ceaiuri pentru borborisme care te pot ajuta.

De ce chioraie matele?

Acumularea de gaze

Trebuie sa stii ca zgomotele intestinale se produc tot timpul si sunt un semn ca digestia functioneaza. In cea mai mare parte a timpului, insa, aceste zgomote asemanatoare cu galgaitul apei intr-o teava se aud extrem incet, imperceptibil. Doar uneori stomacul devine mai vocal, iar cauza o reprezinta in primul rand acumularea de gaze.

Foamea

Un al doilea motiv ar fi foamea – atunci cand stomacul e gol, sunetul se amplifica precum ecoul intr-o fantana, pe cand daca esti satul, alimentele prezente in intestine mai amortizeaza din sunet.

Cum previi zgomotele intestinale?

Simplu: avem doua cauze ale producerii zgomotelor intestinale, astfel ca ne gandim automat la doua solutii. Prima dintre ele e sa ai grija la alimentatie si sa previi balonarea, formarea de gaze. A doua e sa nu stai prea mult timp nemancat.

Sa vorbim acum despre formarea gazelor!

De ce ne balonam? Cum ajunge aerul in burta? Sunt, din nou, doua metode:

1. Il inghiti atunci cand mananci agitat, cand vorbesti la masa, sorbi ciorba, bei apa cu paiul, mesteci guma, fumezi sau consumi multe bauturi acidulate.

2. Gazele se mai formeaza prin fermentarea alimentelor pe care le mananci. Unele alimente, prin natura lor, contribuie la formarea excesiva de gaze intestinale (le vezi mai jos). Altele, insa, pur si simplu nu le consumi tu corect, le combini, le amesteci la aceeasi masa. Spre exemplu fructele: se digera foarte repede, insa daca le mananci dupa o masa copioasa, pe post de desert, vor ramane blocate in intestine, impreuna cu alte alimente, si vor fermenta. Fructele nu trebuie combinate cu nimic, se consuma doar la gustare.

Alimente care pot agrava borborismele

Daca stii ca ai un stomac mai sensibil, iar digestia nu functioneaza perfect ca un ceas elvetian, e bine sa eviti urmatoarele alimente cunoscute pentru efectul lor de producere a gazelor:

1. Legumele crucifere

Varza, broccoli, conopida sunt foarte sanatoase, contin multe fibre si nutrienti, dar, din pacate, pot cauza formarea excesiva de gaze intestinale. Aceste legume contin un tip de zahar numit rafinoza, care este mai dificil de digerat. Atunci cand ajunge in intestine, bacteriile il descompun si produc gaze, ceea ce duce la borborisme si la flatulenta excesiva.

2. Leguminoasele

Fasolea, mazarea, lintea, nautul sunt surse excelente de proteine vegetale si fibre, dar la unele persoane pot cauza mari probleme digestive. Asta din cauza continutului de oligozaharide, o forma de zahar care nu poate fi descompusa complet in intestinul subtire. Cand ajunge in intestinul gros, bacteriile de acolo o descompun cu producerea de gaze, care la randul lor dau balonare, disconfort abdominal si zgomote intestinale. Conteaza si modul in care sunt preparate termic aceste leguminoase – daca le schimbi de 2-3 ori apa pe parcursul fierberii, vei elimina o mare parte din oligozaharide si impicit potentialul de formare a gazelor intestinale.

3. Alimentele grase, prajite

Au nevoie de un timp mai indelungat pentru a se digera, iar acest lucru implica stationarea lor cu orele in stomac, in intestine. Consecinta e ca, astfel, vor fermenta si vor forma gaze si borborisme. Daca vrei sa previi aceste neplaceri digestive, abtine-te de la prajeli, fast-food, alimente bogate in grasimi trans.

4. Anumite fructe si dulciuri „fara zahar”

De cate ori nu ti-ai cumparat sucuri si dulciuri fara zahar, in speranta ca vor avea un impact mai mic asupra siluetei?! Totusi, vezi bine ca ele sunt dulci, pentru ca in loc de zahar contin sorbitol, fructoza, xilitol etc. Aceste zaharuri pot fi greu de digerat pentru anumite persoane. Perele, caisele, strugurii, prunele pot provoca si ele balonare si disconfort abdominal persoanele mai sensibile.

5. Bauturile carbogazoase, cafeaua si bauturile alcoolice

Carbogazoasele contin dioxid de carbon care se acumuleaza in intestine si provoaca zgomotul intestinal. Alcoolul, pe de alta parte, poate afecta miscarile intestinale si contribui la formarea excesiva de gaze. Iar cafeaua este cunoscuta pentru efectul ei laxativ – stimuleaza sistemul digestiv si accelereaza tranzitul, iar aceasta digestie rapida produce borborisme.

Trebuie sa tii cont ca alimentele de mai sus nu le produc tuturor borborisme. Fiecare organism este unic, are propriile sensibilitati si intolerante. Unii pot manca fasole fara nicio problema sau pot combina la aceeasi masa tocana cu bere si apoi pepene rosu ca desert. Altii se baloneaza usor, din orice.

In principiu, mergi la sigur cu orez integral, cartofi, legume cu un continut scazut de fibre (morcovi, dovlecei), oua fierte, carne slaba, peste. Aceste alimente rareori provoaca balonare si borborisme.

Cum previi zgomotele intestinale – remedii naturiste de ajutor

Pentru a preveni borborismele, e necesar sa descoperi la ce alimente esti tu sensibil, ce ai mancat inainte de a incepe zgomotele intestinale. Daca a fost varza cu carnati, daca a fost sucul acidulat sau batonul de ciocolata, retine-le si evita-le pe viitor!

Mai departe, poti apela la ajutoare din natura care previn zgomotele intestinale. Exista ceaiuri pentru borborisme cu ghimbir, menta, musetel, chimen, coriandru sau cimbru - plante medicinale cu efecte calmante asupra sistemului digestiv. Se gasesc si sub forma de capsule sau uleiuri esentiale. Ceaiurile pentru borborisme se beau dupa masa, pentru usurarea digestiei, iar capsulele Antibalonare se iau la nevoie sau in cure de pana la doua saptamani.

Zgomotele intestinale nu sunt motiv de ingrijorare. Fac parte din procesul normal de digestie. Daca in cazul tau sunt adesea prea vocale si deranjante, incearca sa fii mai atent la stilul tau alimentar, sa ai mese regulate, la aproximativ aceleasi ore, sa eviti alimentele care iti agraveaza borborismele si sa tii mereu aproape un remediu pe baza de plante, pentru digestie.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare