Boli

#cancer de san #femei #analize #prevenire #mamografie #rezultate #rezultate fals pozitive

Mamografia: riscuri si beneficii pentru sanatatea femeilor

Rezultatele fals pozitive obtinute de o femeie dupa efectuarea unei mamografii lasa urme puternice asupra psihicului acesteia. Rezultatele fals pozitive sunt atunci cand mamografia arata ca exista anomalii, dar acestea se dovedesc a nu fi cancer.

Ce este mamografia

Mamografia este un tip special de examinare radiologica a sanului, realizat cu ajutorul unui echipament special, care poate evidentia nodulii, care sunt prea mici pentru a putea fi palpati. Mamografia este un examen cu raze X, care utilizeaza doze slabe de radiatii. In urma acestor examene pot aparea rezultatele fals pozitive. Aceste rezultate sunt destul de comune, de aceea pentru o diagnosticare corecta, mamografiile sunt urmate de teste aditionale (sampling, biopsie chirurgicala, ecografie).

Efectele rezultatelor fals pozitive ale mamografiei

Cercetatorii din Danemarca au efectuat un studiu pe un esantion de 1.300 femei pentru a stabili ce efecte pot avea rezultatele unei mamografii asupra sanatatii unei femei. Participantele la studiu au primit un chestionar pentru a le fi evaluat nivelul de stres, anxietatea, sentimentul de respingere si alti factori psihologici.

Dintre femeile evaluate, 454 au obtinut rezultate anormale in urma mamografiei. Dupa mai bine de trei ani de la efectuarea acesteia, psihicului femeilor era in continuare afectat. Ele se comportau ca si cum ar fi fost diagnosticate cu cancer.

Potrivit cercetatorilor, in momentul in care sufera o trauma, prioritatile si valorile unei persoane se schimba. Astfel ca femeile care au primit un rezultat fals pozitiv, in urma efectuarii unei mamografii, sufera modificari la fel de mari ca si femeile care au fost diagnosticate cu cancer la san.

Cancerul la san: metode de prevenire

Cancerul la san este cel mai frecvent tip de cancer la femei. In cazul acestei afectiuni, celulele care alcatuiesc sanii incep sa creasca anormal, intr-o maniera necontrolata. Institutul National de Cancer recomanda ca toate femeile trecute de 40 de ani sa efectueze o mamografie in fiecare an sau macar una la doi ani. Diagnosticat din timp, cancerul mamar este tratabil, iar femeile care sufera de aceasta afectiune pot trai cel putin cinci ani, dupa diagnosticare. Riscul de a dezvolta cancer la san daca efectuezi mamografii anuale scade cu pana la 15%.

Pregatirea psihica inaintea unei mamografii

Expertii sustin ca anxietatea cauzata de rezultatele testelor neconcludente este reala si fireasca in randul femeilor. Din acest motiv, femeile trebuie sa fie pregatite atunci cand merg sa efectueze o mamografie si sa fie in stare sa accepte rezultatele testelor, indiferent care ar fi acestea.

Pe de alta parte, si medicii trebuie sa fie atenti la starea emotionala a femeii si sa recomande consiliere psihologica, atunci cand este cazul.

In ceea ce priveste mamografiile, mare parte din rezultatele obtinute sunt fals pozitive, insa acesta nu este un motiv din cauza caruia femeile sa evite efectuarea testului. Este mult mai bine sa previi decat sa tratezi!

Sursa foto: guardian.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului