Boli

#controale medicale gratuite #teste medicale gratuite #boli de inima #diabet

Pentru al doilea an consecutiv, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru boli de inima si diabet

In perioada aprilie – iunie, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite in cadrul celei de-a doua editii a caravanei „Sanatatea vine la tine”, un proiect al Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

Echipe formate din medici specialisti, medici rezidenti, asistente medicale si elevi la scoli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa si educa pacientii despre riscurile complicatiilor diabetului zaharat si ale bolilor cardiovasculare.

Caravana este la a doua editie si va ajunge in acest an, in perioada 22 aprilie – 18 iunie, in localitati din 7 judete: Criscior - Hunedoara, Gherghita si Starchiojd - Prahova, Ghidigeni - Galati, Sarbii-Magura - Olt, Holbav - Brasov, Vinderei - Vaslui si Surdila-Greci - Braila.

Pe baza experientei din prima editie, in acest an, caravana va ajunge timp de trei zile in fiecare localitate, in doua etape: intai pentru recoltarea de sange pentru analize, apoi, in weekendul urmator, pentru interpretarea rezultatelor de catre medicii de specialitate. In acest fel, pacientii participanti la caravana vor putea discuta cu medicii specialisti pe baza rezultatelor analizelor de sange efectuate in weekendul precedent.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, Romania ocupa ultimul loc intre tarile din Uniunea Europeana in ceea ce priveste mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate in principal prin interventii medicale oportune si eficiente, inclusiv prevenirea secundara si tratamentul). De asemenea, speranta de viata in Romania continua sa fie cu peste zece ani mai mica decat cea din tari precum Spania, Suedia sau Italia.

„Din punctul de vedere al accesului la servicii medicale este ca si cum am trai in doua Romanii diferite. Exista Romania oamenilor din orase, care au spitale, clinici si cabinete medicale de stat sau private aproape de casa, si cea a oamenilor de la sate, care nu au, de multe ori, nici medic de familie in localitate. Pentru acestia din urma, preventia nu exista, ei merg la medic doar daca ii doare ceva si nici atunci nu o fac intotdeauna sau la timp.” spune Cezar Irimia, presedintele APCR.

Pe langa controalele medicale, o componenta foarte importanta a campaniei o reprezinta informarea si educarea pacientilor. De aceea, pacientii vor primi materiale informative despre diabet si bolile cardiovasculare, dar si despre importanta preventiei pentru o viata mai buna.

Diabetul si bolile cardiovasculare in Romania*:

  • Peste 1.100.000 de romani au diabet, dar se estimeaza ca inca un milion sunt nediagnosticati.**
  • Romania are cea mai mare rata a mortalitatii din cauze tratabile (printre care boala cardiaca ischemica) din U.E.*
  • 1 din 4 romani spun ca nu au verificat niciodata cum stau cu glicemia.**
  • Romania este pe penultimul loc in UE din punct de vedere al cheltuielilor cu sistemul de sanatate si pe ultimul loc din punctul de vedere al cheltuielilor cu asistenta medicala primara.*
  • Accesul romanilor din anumite zone la servicii de sanatate de baza este, in continuare, dificil din cauze economice sau din cauze care tin de suprasolicitarea unitatilor sanitare de stat.
  • Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de deces la nivel mondial, iar, in Romania, in perioada pandemiei 2020-2021, bolile coronariene si accidentele vasculare cerebrale au constituit factorii principali de deces***, in conditiile in care majoritatea bolilor cardiovasculare pot fi prevenite prin gestionarea corecta a factorilor de risc modificabili, inclusiv a valorilor colesterolului.
  • 77% dintre persoanele care au fost testate in prima editie a caravanei „Sanatatea vine la tine”, desfasurata in anul 2022, aveau niveluri crescute ale LDL colesterol.

Caravana „Sanatatea vine la tine” este organizata de Alianta Pacientilor Cronici din Romania in parteneriat cu Novartis si Synevo si cu sprijinul Novo Nordisk, Sanofi, Boehringer Ingelheim, AstraZeneca, Servier, Viatris, Eli Lilly, Wörwag Pharma, farmaciile Alphega, Roche, Medist, Medcam, Asociatia Pro Cardio, World Vision Romania, A1CNow, Medcam, Neurodiab, pts Diagnostics, Asociatia de Podiatrie si Ascotid.

Mai multe detalii despre campanie si programul la zi al caravanei pot fi gasite pe https://aliantapacientilor.ro/.

 

*Sursa: Romania: Country Health Profile 2021, https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/romania-country-health-profile-2021_74ad9999-en#page3

**Sursa: Forumul Roman de Diabet

***Sursa: https://www.worldlifeexpectancy.com/country-health-profile/romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului