Boli

#operatie de sold #recuperare #pacienta #povesti # enayati hospital

Pacienta, 67 de ani: Dupa operatia de sold protezat, recuperarea la Enayati Hospital a fost exact ce aveam nevoie pentru o viata normala din nou

”Sper ca experienta mea sa ii ajute si pe alti pacienti si apartinatori care sunt in dilema – dupa protezare de sold, si care nu stiu daca mai bine merg acasa, sau la o clinica specializata. Merita sau nu investitia? Dupa operatia de proteza la sold a unei persoane de peste 60 de ani toata lumea crede ca imediat dupa ce iese din spital, pacientul isi reia viata normal. Ei, nu e tocmai asa. Primele 4 saptamani (2 pana la scoaterea firelor, 2 dupa) sunt cruciale pentru evolutia pacientului, dar si foarte dificile pentru pacient si familie. O recuperare precara in perioada aceasta va afecta stilul de viata in anii care urmeaza”, fiica pacientei recuperate in cadrul spitalului Enayati Hospital.

 

Iata mai jos povestea de succes a pacientei care astazi are parte de o viata normala dupa recuperarea din Enayati Hospital:

Pe scurt, mama (67 de ani), sold stang protezat. Dupa ce a fost plimbata intre spitale de stat si private, pe motiv ca este un pacient care poate deveni complex in timpul operatiei, am gasit un medic exceptional, Dr. Robert Manolescu la Spitalul Universitar. Un profesionist care a realizat o operatie impecabila in ciuda tuturor afectiunilor pentru care mama a fost refuzata la spitale private si la Foisorul de Foc, desi starea ei devenise critica si intervetia chirurgicala trebuia urgentata.

Cat pacientul este in spital, e in siguranta, insa ce faci dupa externare?

Stiam de Enayati Medical City (EMC), insa m-am gandit la costuri. Dupa ce am pus insa cap-coada costurile cu doamnele care vin acasa, kinetoterapeutii, stresul cu mama, faptul ca trebuia sa ma ocup de inca o casa – cumparaturi, curatenie, inlocuit personal care te anunta ca nu mai poate veni, dar si costuri in cazul in care mama cadea, transport pentru scosul firelor etc., mi-am dat seama ca EMC este cea mai buna solutie, si asa a fost.

In realitate, un pacient cu proteza de sold nu isi reia viata normala imediat dupa operatie, mai ales la o varsta ceva mai inaintata, cand exista si contexte generate de alte afectiuni ale varstei – greutate, coloana, incontinenta urinara, gonartroza etc.

Totodata, un apartament/o casa nu este un spatiu pregatit pentru o persoana care abia se deplaseaza in cadru.

Lucrurile mici pe care le facea inainte devin dificile. Urcat/coborat din pat, intrat la dus cu cadrul (cadrul este mare, iar intoarcerea implica miscari mai ample, taietura nu trebuie udata), nu se poate apleca/nu isi poate pregati de mancare, se asaza mai greu pe vasul de WC (chiar si inaltat), nu isi poate pune singur lenjeria intima/scutec tip chilot (si e nevoie, pentru ca face pe el pana ajunge la baie), nu stie sa calce corect, se dezechilibreaza, poate sa cada/sa alunece si sa sparga proteza, ceea ce inseamna ca trebuie reluata operatia. Totodata, are nevoie sa mearga pe distante mai lungi decat holul unei case.

Mama locuieste singura, iar un pacient cu proteza de sold are nevoie supraveghere 24/24 la inceput.

Initial, ne-am gandit la costuri si am facut un plan in care sa avem 2 doamne care sa stea cu mama, una dimineata, alta noaptea, am tot cautat kinetoterapeuti in zona, care sa poata acoperi un program zilnic de recuperare. Sa tineti cont ca atat doamnele care vin pentru ingrijire, cat si kinetorepautii, precum bonele  – pentru cine are experienta, te anunta de azi pe maine ca nu mai pot veni si trebuie rapid sa gasesti inlocuitor.

Totodata, este de luat in calcul faptul ca operatia de protezare de sold este o trauma pentru un pacient. Se simte vulnerabil, trist, speriat, este ceva mai nervos, in special cu membrii de familie apropiati.

Am adus-o pe mama cu o salvare privata de la Spitalul Universitar la EMC, a fost un cost super decent. Imediat a fost preluata de o echipa condusa de Prof. Dr. Sidenco Luminita.

I s-au facut analize de sange, baie (asistentele stiau sa spele un pacient operat, cu toate rigorile unei astfel de proceduri), a primit masa de pranz, a venit kinetoterapeutul pentru o evaluare initiala. A realizat atunci ca mama nu stia sa mearga corect cu cadrul, tragea piciorul operat pentru ca se temea sa calce, si a exersat cu ea mersul corect inca din prima zi.

A doua zi a primit planul de recuperare. Facea mai multa gimnastica decat mine Kineto, fizio, masaj zilnic, timp de 4 saptamani. Avea mesele asigurate, noi am optat pentru un regim de dieta, mama fiind supraponderala, si a slabit 5 kg, exact cum ne-am propus. Tot acolo i-au scos si firele dupa 2 saptamani, asa ca ne-au scutit de inca un drum cu salvarea la Spitalul Universitar si inapoi.

Iarasi, foarte important, personalul medical extrem de amabil, disponibil si preocupat ca pacientul sa devina independent realizand miscarile corect. Toti foarte veseli, simpatici, extrem de profi si respectuosi cu pacientii. Conditiile de la centrul de recuperare impecabile – curatenie, calitatea paturilor, conditiile de la grupurile sanitare. Au inclusiv servicii de mani/pedi pentru persoanele care au nevoie, la costuri rezonabile.

Timp de 4 saptamani am stat linistita, o stiam pe mama in perfecta siguranta. Acolo avea toata ingrijirea si atentia de care avea nevoie.

Cel mai important, mama a revenit acasa sigura pe ea, facea miscari imposibil de realizat dupa operatie, este complet independenta – se spala, isi gateste, coboara si urca scarile singura.

Enayati Hospital a meritat din plin – recuperarea ei corecta, empatia pentru pacient, serviciile all inclusive, linistea mea.

Ioana C., apartinatoare

FOTO: enayatimedicalcity.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare