In Spania, zaharina devine tot mai populara ca inlocuitor al zaharului. Cu toate acestea, desi de-a lungul anilor a castigat o reputatie de ingredient sanatos, in timp ce zaharul a fost etichetat ca fiind nesanatos, Organizatia Mondiala a Sanatatii a identificat riscurile asociate consumului de zaharina.
Potrivit OMS, atat zaharina, cat si zaharul pot creste riscul de afectiuni cardiovasculare, cu toate ca studii recente sugereaza ca pericolele asociate cu indulcitorii artificiali sunt chiar mai mari. Aceasta este concluzia unui nou studiu publicat in Journal of Toxicology and Environmental Health, care s-a concentrat asupra unui indulcitor artificial specific, sucraloza. Cercetatorii au descoperit ca consumul acestui indulcitor poate afecta ADN-ul celular, crescand in special riscul de cancer.
Printre gama variata de indulcitori disponibili pe piata, aspartamul, ciclamatii, zaharina, acesulfamul K, sucraloza, taumatina, neohesperidina si stevia sunt remarcabile pentru capacitatea lor de a indulci de la 50 pana la 2.500 de ori mai mult decat zaharul.
OMS descrie stevia ca avand "puterea de indulcire datorata substantelor numite glicozide de steviol", fiind rezistenta la caldura, solubila si fara calorii. Poate fi consumata fara probleme de catre persoanele care nu pot consuma aspartam, unul dintre cei mai utilizati indulcitori comerciali. Cu toate acestea, in ciuda originii sale naturale, trebuie sa nu uiti ca este un aditiv (E960). Prin urmare, este important sa nu depasesti doza zilnica stabilita ca nefiind daunatoare, de 4 mg pe kilogram/corp.
Recomandarea OMS este de a consuma in mod moderat indulcitorii precum zaharina, stevia, zaharul sau alte optiuni care se gasesc in comert. Fiecare dintre acestea au avantaje si dezavantaje, prin urmare, inainte de a folosi un indulcitor, este important sa te documentezi cu privire la acestea, dar si la modul de utilizare al lor.
„Inlocuirea zaharurilor cu indulcitori nu ajuta la controlul greutatii pe termen lung. Oamenii ar trebui sa ia in considerare alte modalitati de a-si reduce aportul de zaharuri, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimente si bauturi neindulcite”,se arata intr-un studiu publicat de OMS.
„Cel mai bun lucru pentru sanatatea noastra ar fi sa consumam alimente mai putin dulci, dar aceasta sa fie o sarcina educationala pe termen lung. De asemenea, este esential sa invatam sa gestionam indulcitorii pe care ii avem la indemana si sa alegem pe care sa ii folosim”, potrivit OCU.
In concluzie, cel mai bine este, daca nu poti consuma zahar sau vrei sa renunti la utilizarea acestuia, sa eviti folosirea indulcitorilor si sa adaugi, in schimb, lapte sau bauturi vegetale in cafea.