Boli

#nervozitate #cauze stres #nervi #anxietate

Motive pentru care ai nervi

Nervozitatea in sine nu este o problema, ci modul in care o controlam si ii facem fata. Este un raspuns intern natural la cauze externe. Persoanele nervoase dau intotdeauna vina pe persoane sau factori exteriori, insa de foarte putine ori realizeaza ca motivul pentru care sunt nervosi este perceptia lor despre lume.

Persoanele nervoase au anumite perceptii si asteptari de la lumea si lucrurile inconjuratoare, iar atunci cand realitatea nu coincide cu asteptarile lor, devin foarte nervosi.

Este foarte important sa intelegem ca mania nu este intotdeauna daunatate. Mania este unul dintre cele mai primitive metode de aparare, care ne protejeaza si ne motiveaza de factori manipulatori sau dominanti. Ne ofera tarie, curaj si motivatia necesara pentru a combate nedreptatea.

Insa, atunci cand este necontrolata, mania ne acapareaza mintea si trupul si poate deveni distructiva.
 

Cum se manifesta mania


Mania este un raspuns natural la amenintarile exterioare. Este o alarma care ne spune ca ceva nu este in ordine. Mania face ca organismul sa elibereze adrenalina, care mareste tensiunea musculara, ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Mania favorizeaza aparitia si altor emotii, predum tristete, dezamagire si frustrare.
 

Cauze pentru care avem nervi


1 Evenimente pe care nu le putem controla. Despartirea de o persoana draga, divortul, decesul unei persoane pe care o iubim, aceste tipuri de evenimente ne pot face sa ne simtim foarte maniosi. Suntem nervosi pe toata lumea din jurul nostru si ne gandim "de ce toate lucrurile rele ni se intampla numai noua?".

Acest tip de manie este de inteles din moment ce in vietile noastre vor fi intotdeauna aspecte pe care nu le putem controla total. Daca consideri ca nu iti poti controla nervozitatea si emotiile este foarte important sa ceri ajutorul unei persoane specializate. Un psiholog te va ajuta sa faci fata mai usor evenimentelor si perioadelor negative si stresante.

2 Incredere scazuta in fortele proprii. Daca in ultima perioada ai trecut numai prin perioade grele, acest lucru poate fi o cauza majora de nervozitate si manie. Chiar daca de cele mai multe ori evenimentele din viata noastra sunt cauzate chiar de faptele noastre, foarte rar ne asumam responsabilitatea pentru ele.

Neincrederea in fortele proprii este un motiv pentru care atragem numai lucruri negative in viata noastra. Suntem mai putin performanti la serviciu sau la scoala si ne retragem din viata sociala.

3 Interpretam gresit semnalele de la cei din jur. Neincrederea in sine duce adesea la suspiciune referitor la ceea ce gandesc altii despre noi. De exemplu, un coleg din birou poate face un comentariu inocent, pe care noi il percepem ca fiind despre noi. Astfel apar si nervii, insa motivul pentru care ii avem poate fi departe de adevar.

4 Evenimente stresante. Exista nenumarate evenimente care se intampla in vietile noastre care ne pot face sa ne simtim stresati. Si, pe masura ce suntem mai stresati, cu atat vor avea o cadere nervoasa. In astfel de situatii, cel mai adesea izbucnim in fata persoanelor pe care le iubim.

In aceste cazuri este foarte important sa gasim cauza nervozitatii noastre si sa nu ne enervam atat de usor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare