Boli

#monoxid de carbon #ucigas #pericol

Monoxidul de carbon, ucigasul tacut. Cum sa eviti tragediile

 

In anotimpul rece creste numarul persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon. Nu este neobisnuit ca multe persoane sa-si piarda viata in somn, in urma intoxicatiei si asta, deoarece, monoxidul de carbon este ucigasul tacut.  

Medicul Tudor Ciuhodaru a vorbit despre pericolul din spatele monoxidului de carbon, dar si despre modul in care trebuie sa actionezi daca ai fost expus la monoxid de carbon.

“Atentie, monoxidul de carbon e un ucigas tacut. Numarul acestor intoxicatii creste in aceasta perioada. O pacienta din satul Crucea nu a mai putut fi salvata iar sotul a ajuns la spital in stare critica. O soba defecta a provocat aceasta tragedie. Intoxicatia cu monoxid poate fi letala!

E bine de stiut:

1. Copiii sunt primii si cel mai sever afectati. Gravitatea e influentata de concentratia de gaz de toxic si de durata expunerii.

2. Intoxicatiile se produc prin inhalarea de gaze toxice produse de surse de incalzire (cu deficiente) lasate nesupravegheate (mai ales pe durata noptii!).

3. Simptomele sunt extrem de variate si nespecifice: dureri de cap, greata, varsaturi, astenie, vertij, tulburari de echilbru, respiratie dificila, puls accelerat, somnolenta, convulsii, coma.

Retineti!!! Avertizam, din nou, asupra riscurile majore ale incalzirii la aragaz, mai ales pe durata noptii, precum si de necesitatea verificarii periodice asurselor de incalzire.

4. Pe o statistica partiala utilizarea necorespunzatoare a aragazului provoaca cel putin 20% din intoxicatiile cu monoxid.

5. Numarul acestor intoxicatii se mentine ingrijorator de mare (tratam cel putin 100 de cazuri anual) mai ales ca

6. Multi factori de risc ai acestui tip de intoxicatii pot fi controlati si corectati (un alt motiv pentru introducerea educatiei pentru sanatate si a notiunilor de prim ajutor ca materie obligatorie de studiu in toate scolile din Romania, asa cum prevede proiectul meu de lege).

7. Cazurile din urban sunt de opt ori mai numeroase fata de cele din rural, probabil datorita utilizarii necorespunzatoare a aragazului sau a centralei de apartament drept sursa de incalzire.

8. In mediul rural o atentie crescuta trebuie acordata sobelor de lut crapate sau improvizate precum si modului in care acestea sunt folosite. Riscul de intoxicatie creste atunci cand se introduc prea multe lemne, carbuni sau deseuri vegetale, care scot fum si duc la acumularea de gaze in timpul noptii. De aceea a stinge focul din soba inainte de culcare inseamna doar o minina masura de precautie menita sa protejeze vieti.

Primul ajutor consta in principal in scoaterea pacientului din mediul toxic si administrarea de oxigen dar fara a pune salvatorul in pericol:

1. Sunati dupa ajutor de urgenta.

2. Nu incercati niciodata sa salvati o persoana intoxicata fara sa-i anuntati mai intai pe altii.

3. Evacuati gazele toxice. Deschideti larg ferestrele sau usile.

4. Verificati daca este sigur sa intrati si

5. Evitati gazele inflamabile. Nu utilizati instalatia electica si nu aprindeti vreun chibrit/bricheta (risc de incendiu sau explozie).

6. Respirati de cateva ori inainte de a intra. Dupa ce intrati incercati sa va tineti respiratia. Tineti o batista uda la nas si la gura

7. Dupa ce ati salvat persoana de pericol, verificati si monitorizati caile respiratorii ale persoanei, respiratia si pulsul. Puteti administra oxigen (antidot) sau analeptice respiratorii. Daca este necesar incepeti maneverele de resuscitare.

!!! Chiar daca persoana pare a se simti bine, solicitati ajutor medical.

Singura masura eficienta de preventie este educatia pentru sanatate”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului