Boli

#colesterol #tensiune arteriala #monitorizare sanatate

Monitorizarea sanatatii: cele 3 numere esentiale pe care trebuie sa le cunosti

Numerele sunt o constanta in viata ta. Trebuie sa-ti retii numarul de telefon, sa stii numarul pentru apelurile de urgenta, sa-ti stii PIN-ul de la card, sa stii numarul strazii si al blocului in care stai si lista poate continua pe pagini intregi. Aceste numere, desi sunt importante pentru viata ta sociala, nu sunt sigurele pe care trebuie sa le retii. Sanatatea ta depinde si ea de anumite numere, pe care trebuie sa le cunosti in permanenta, pentru a putea preveni eventualele afectiuni.

1. Tensiunea arteriala

Activitatea inimii depinde intr-o masura covarsitoare de tensiunea arteriala, adica de felul in care sangele este pompat in arterele corpului. Desi monitorizarea tensiunii arteriale este una dintre cele mai simple analize, multe persoane evita sa o faca, pe motiv ca nu sufera de nicio afectiune cardiaca.

Testarea tensiunii arteriale nu trebuie facuta doar dupa ce deja ai o boala a inimii. Este mai important sa o testezi inainte, pentru a putea trata din timp o eventuala anomalie.

Valoarea optima a tensiunii arteriale este de 120/80 mmHg. Pana la 139/89 mmHg se poate vorbi despre prehipertensiune, iar numarul 159/99 mmHg poate indica o hipertensiune arteriala. Exista si valori mai mari decat acestea, care indica stadiul I sau stadiul II de hipertensiune.

2. Colesterolul

Colesterolul nu este rau in totalitate. De fapt, colesterolul "bun" este o substanta nutritiva care se gaseste in compozitia testuturilor in mod natural. Colesterolul "rau" este cel pe care il asimilezi din alimentatie si a carui valoare trebuie sa o cunosti in permanenta.

Testarea colesterolului este cel mai simplu mod prin care poti preveni aparitia bolilor cardiovasculare, deoarece el se depune pe vasele de sange si infunda arterele. Iata care sunt valorile optime ale colestrolului, pentru a putea spune ca riscul de boli cardiovasculare este redus:
 

  • nivelul total al colesterolului - sub 200 mg/dl
  • nivelul colsterolului "rau" (LDL) - sub 130
  • nivelul de trigliceride - sub 150

3. Circumferinta taliei

Grasimea abdominala este cea mai periculoasa, deoarece poate sufoca sau poate pune o presiune prea mare pe organele interne. Diabetul, hipertensiunea arteriala, problemele de ordin metabolic, riscul crescut de boli cardiovasculare, toate acestea pot fi consecintele unei circumferinte prea mari a taliei. De aceea, este bine sa te masori in permanenta. Valorile maxime ale circumferintei taliei ar trebui sa fie de 89 la femei si de 101 la barbati.

Sursa foto: all4women.co.za
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare