Boli

#medicamente #criza #analgezice #cap #durere #migrena

Migrena sau o simpla durere de cap?

Durerile de cap sunt mici neplaceri cauzate de blocarea vaselor de sange de la nivelul capului pe care adesea suntem nevoiti sa le suportam si de care scapam cu usurinta. Insa, in momentul in care este cea care ne tortureaza, atunci situatia este cu totul alta.

 

Toata lumea se plange de dureri de cap . Majoritatea sunt provocate dupa cum aminteam mai sus de blocarea anumitor vase de sange , insa o parte sunt de asemenea provocate de oboseala, stres sau tensiune musculara. Pe de alta parte, unele dureri preced aparitia menstruatiei la femei sau insotesc starile gripale. In general, cele mai multe persoane scapa de durerile de cap cu ajutorul analgezicelor precum paracetamolul, ibupofrenul sau aspirina. Totusi, daca durerile de cap sunt recurente si apar fara un motiv anume, sau mai mult decat atat va deranjeaza zilnic, trebuie sa va ganditi daca sunt simple dureri de cap sau... mai mult decat atat.

5 intrebari, in recunoasterea durerii

Pentru a diferentia durerile de cap de adevaratele migrene, exista cinci criterii de diagnostic validate de Autoritatea de Sanatate Publica. Atstfel, raspunde-ti la urmatoarele intrebari pentru a afla raspunsul corect:

1. Ati avut deja pana acum 5 crize de migrena in viata voastra?

2. Crizele voastre dureaza intre 4 si 72 de ore?

3. Durerile de cap (cefaleele) raspund la cel putin doua dintre aceste criterii: „Durerile pe care le resimtiti apar in mod exclusiv pe o anumita parte a capului?”, „Sunt pulsatile?”, „Sunt atat de severe incat sunteti obligat sa neglijati activitatile cotidiene?”, „Sunt agravate de efortul fizic?” ?

4. In timpul crizelor aveti unul dintre simptomele urmatoare: greturi sau varsaturi, fotofobie (nu suportati lumina puternica), fonofobie (nu suportati zgomotul).

5. Intre crize, nu suferiti absolut deloc.

Daca ati raspuns „DA” la toate cele cinci intrebari, suferiti fara nicio indoiala de migrena. In aceasta situatie, este preferabil sa vorbiti cu medicul de sau chiar cu un specialist. Acesta este in masura sa stabileasca un diag nostic si sa va prescrie un tratament medicamentos.

Medicamentele in exces agraveaza migrena

Foarte multe persoane isi trateaza migrenele cu ajutorul unor metode mai mult sau mai putin recomandate: o ceasca de cafea, o inghititura de coniac, o sau un analgezic. De asemenea, s-a observat ca in timpul accesului se observa o usurare daca se aplica ceva cald pe cap. Adesea durerea dispare si daca persoana afectata se spala pe cap cu apa fierbinte sau dupa ce sta cateva minute cu picioarele in apa fierbinte suportabila. Insa, exista momente cand chiar si aceste retete cunoscute de multe secole nu pot da rezultate.

O situatie observata de catre medici este faptul ca foarte multe persoane s-au obisnuit sa-si administreze foarte multe analgezice in speranta de a scapa de durere. Totusi, potrivit unor cercetari ale medicilor din Germania si Elvetia, folosirea medicamentelor in exces si fara sfatul medicului constituie aproximativ 20% din cazurile de migrena.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare