Boli

#apa #comprese #antiseptic #plaga #piele #soare #arsuri

Arsurile, cum sa nu ramai cu sechele!

Dupa ce ai adormit pe plaja, te-ai ars la gratar sau ai varsat ceai fierbinte inevitabil te poti alege cu o arsura. Acesta leziune face parte din accidentele domestice cele mai frecvente. Descoperiti cum trebuie sa procedati pentru a trece mai usor peste acest episod... dureros.

 

1,2,3,4 - sa recunoastem gradul arsurilor

In majoritatea arsurilor se poate vorbi de sensibilizarea pielii in zonele expuse, inrosirea pielii urmata imediat de senzatia de usturime, aparitia unor vezicule pline cu lichid, febra, frisoane, dureri de cap, stare generala proasta. Totusi, nu stiti ce sa faceti caci uneori durerea si consecintele nu sunt aceleasi, pielea poate fi arsa puternic sau doar usor incalzita din cauza soarelui. Afla de aici care sunt gradele arsurilor!.

Masoara intinderea arsurii

Impreuna cu profunzimea arsurii, pentru a estima care este gravitatea unei arsuri, medicii tin cont si de intinderea ei: daca arsura este mare, ea poate fi foarte grava si chiar se poate transforma intr- un handicap. Pentru a avea o idee despre intinderea arsurii (si pentru a putea informa telefonic persoanele competente in cazul in care este nevoie), se estimeaza ca suprafata unei maini (degetele unite) reprezinta 1% din suprafata totala a pielii de pe corp. Este suficient doar sa comparati intinderea plagii cu marimea mainii pentru a avea o idee despre procentajul de piele afectata.

IMEDIAT: apa rece !

In momentul in care ai varsat un bol cu apa fiarta pe genunchi sau ai luat foc din cauza unei flame, pielea continua sa arda in continuare desi incindentul este „stopat”. De aceea, primul gest pe care trebuie sa-l faci este acela de a raci de urgenta pielea. Astfel, combustia se va opri inainte de a se propaga si la tesuturile invecinate.

Pentru a face acest lucru, exista o singura solutie: treceti cu arsura sub jetul de apa rece timp de mai multe minute. Se recomanda in general sa lasati sa curga apa la 10-15 grade, in continuu, timp de 10 minute. Acesta tehnica prezinta avantajul de a avea un efect antalgic, durerea diminuandu-se in contact cu ceva rece.

Totusi, trebuie sa respectati cateva reguli:

- Acesta tehnica se aplica aproape in toate cazurile de arsuri, cu doua exceptii. Daca arsura este foarte raspandita, este bine sa optati mai degraba pentru o apa calduta, pentru ca altfel racirea corpului va fi prea puternica. De asemenea, in cazul unei arsuri electrice, in primul rand asigurati-va ca nu exista niciun obiect electric nici in apropierea victimei si nici in aproprierea voastra, pentru ca exista riscul de a va electrocuta.

- Daca victima a fost arsa cu hainele pe ea, nu incercat sa le scoateti pentru ca riscati sa le smulgeti cu tot cu piele. Turnati apa rece chiar daca persoana arsa este imbracata. Medicii sunt cei care se vor ocupa de scoaterea hainelor.

- Eliminati din start sursa de pericol pentru ca din dorinta de a ajuta persoana ranita riscati sa va raniti voi insisi. Este deci important sa eliminati rapid aceasta sursa de pericol.

Ingrijire cu lotiune hidratanta si antiseptica

In cazul in care arsura este superficiala si nu prezinta vezicule, dupa racirea plagii, aplicati o crema hidratanta speciala pentru arsuri. Nu ezitati sa masati pentru ca veti ajuta pielea sa intre mai usor in piele. In functie de localizare puteti acoperi plaga cu comprese sterile. Repetati aceasta procedura de mai multe ori pe zi, pana cand durerea si roseala au disparut.

De asemenea, plaga trebuie dezinfectata cu ajutorul unui antiseptic fara alcool. Apoi aplicati o crema hidratanta direct pe plaga, fie pe o compresa sterila. Pentru a evita contaminarea compresei cu bacterii prezente pe tubul cu antiseptic varsati de la o distanta mica solutia. Pentru a scapa de durere puteti lua un analgezic, in cazul copiilor paracetamolul este cel mai potrivit.

Retineti ca orice problema care va nelinisteste trebuie discutata in prealabil cu medicul, pentru a preveni eventuale neplaceri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare