Boli

#lipsa somn #medici #sedentarism #boli cardiovasculare

Medicii avertizeaza ca lipsa somnului si a miscarii duc la boli cardiovasculare

Medicii specialisti in bolile cardiovasculare trag un semnal de alarma. Acestia spun ca lipsa constanta a somnului si a miscarii duc la o imbolnavire prematura a inimii.

Potrivit unui studiu publicat in ianuarie in American Journal of Lifestyle Medicine, exista o relatie intre somn, miscare si depresie si bolile de inima. Cercetatorii au folosit baza de date pe care o aveau la dispozitie in 2020 Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA (CDC) si departamentele de sanatate din statele americane. Printre informatii se gaseau si mai multe sondaje nationale completate anual de pacienti cu varste de peste 18 ani.

Sondajul din anul 2020 includea intrebari despre afectiunile cardiace, obiceiurile de somn si miscare, precum si despre depresie. Intrebarile vizau anumiti parametri pentru a-i ajuta pe cercetatori sa obtina date mai precise. Astfel, notiunea de „somn suficient” a fost definita ca somn de sapte sau mai multe ore intr-un interval de 24 de ore. Cu privire la miscare oamenii au fost intrebati daca au participat la orice activitate fizica sau exercitiu in ultima luna, iar chestionarul includea exemple precum alergarea, golful, gradinaritul si mersul pe jos.

De asemenea, participantii au fost intrebati daca medicul de familie le-a spus vreodata ca au o tulburare mintala precum depresie.

Rezultatul studiului?

Persoanele care nu dormeau suficient si nu faceau miscare aveau cel mai mare risc de a suferi de boli cardiace, iar depresia are legatura si ea cu afectiunile cardiace. Totodata, cercetatorii au analizat si cazurile celor care nu dormeau suficient, nu faceau miscare si aveau si depresie. Ei au comparat acest grup cu cel al persoanelor care nu dormeau suficient si nu faceau miscare, dar nu erau deprimati. Riscurile de a suferi de boli de inima erau mari in ambele grupuri, dar erau mai ridicate la grupul cu depresie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului