Boli

#sanatate #boli #lupus eritematos sistemic # boli autoimunitare #lupus

Lupus eritematos sistemic, o boala autoimunitara grava

Lupusul eritematos sistemic este o boala autoimunitara severa, care nu are vindecare. Tratamentul difera in functie de severitatea afectiunii, insa cu un stil de viata sanatos si activ, persoanele care sufera de lupus eritematos sistemic pot avea o viata implinita.

Ce este lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic este o boala autoimunitara severa care cauzeaza inflamatii, dureri si umflaturi. Afecteaza in special pielea, inchieturile, rinichii, plamanii, sistemul nervos si alte organe ale corpului. Cei mai multi pacienti se simt obositi, se confrunta cu mancarimi, artrita si febra.

Lupusul eritematos sistemic afecteaza in special femeile. Tratamentul depinde de severitatea simptomelor. Deoarece este o afectiune complexa, aceasta afectiune trebuie tratata de un reumatolog cu experienta.

Persoanele care sufera de lupus pot avea o viata implinita, daca au grija de sanatatea lor, sunt activi fizic si au o alimentatie sanatoasa.

Cauzele lupusului eritematos sistemic

Sistemul imunitar reprezinta sistemul de aparare al corpului. Atunci cand este sanatos, protejeaza organismul prin producerea de anticorpi (proteine de sange) care ataca germenii si celulele canceroase. Atunci cand o persoana sufera de lupusul eritematos sistemic, sistemul imunitar nu mai produce anticorpi care protejeaza organismul, ci autoanticorpi, care ataca propriile tesuturi.

Pe masura ce boala avanseaza, si alte celule ale sistemului imunitar isi pierd controlul, ceea ce duce la producerea anormala de vase de sange. Autoanticorpii ajung apoi la organe, pe care incep sa le atace.

Cauza acestui fenomen nu este clara, insa specialistii sunt de parere ca este o combinatie de factori genetici, ai mediului inconjurator si ai stilului de viata.

Persoanele care sufera de lupusul eritematos sistemic se pot confrunta si cu un proces ingreunat de regenerare a celulelor organismului, ceea ce favorizeaza aparitia boli. Virusurile, lumina soarelui sau alergiile la medicamente pot de asemenea favoriza aparitia acestei boli.

Cine sufera de lupus eritematos sistemic

Cel mai adesea, lupusul eritematos sistemic se declanseaza la tinerete, la 20 - 30 de ani. Este de 10 ori mai frecvent in randul femeilor.

Simptomele lupusului eritematos sistemic

Numerosi pacienti diagnosticati cu lupus prezinta simptome care nu sunt specifice acestei boli. Printre aceste simptome se numara oboseala, febra, pierderea in greutate, cheaguri de sange si pierderea parului. Se mai pot confrunta si cu arsuri si dureri stomacale si proasta circulatie a sangelui catre degete.

Alte simptome:

iritatii

mancarimi

rani bucale sau nazale

artrita

inflamarea plamanilor

inflamarea inimii

probleme renale

anemie.

Cum se trateaza lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic nu are vindecare, insa exista o serie de tratamente, care s-au imbunatatit de-a lungul timpului. Tratamentul pentru lupusul eritematos sistemic difera in functie de severitatea bolii.

Medicul este singurul in masura sa prescrie tratamentul adecvat. Cel mai adesea, reumatologul este medicul la care trebuie sa ajungi daca suferi de lupus eritematos sistemic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare