Boli

#primul ajutor #infarct #prim ajutor infarct

Primul ajutor in caz de infarct

Un infarct este o urgenta medicala si necesita ingrijire medicala imediata. Apare atunci cand fluxul de sange care transporta oxigenul catre inima este blocat partial sau total. Muschiul inimii va fi privat de oxigen si va muri, treptat.

In general o persoana asteapta 3 ore pana cand cere ajutorul pentru un infarct. Multe victime ale infarctului isi pierd viata inainte de a ajunge la spital. Cu cat o persoana ajunge mai repede la spital, cu atat cresc sansele de a supravietui. Tratamentul medical prompt reduce si riscul deteriorii inimii in urma unui infarct.

Afectiunile cardiace reprezinta principala cauza de mortalitate in lumea intreaga. Este astfel indicat sa mergi la spital imediat.


Cauzele infarctului


Un infarct apare atunci cand sangele care transporta oxigen catre inima este blocat. Inima este privata de nutrienti importanti si incepe sa se deterioreze treptat.


Simptomele infarctului


Infarctul se manifesta printr-o serie de simptome, de la usoare la intense. Femeile, persoanele in varsta sau cei care sufera de diabet sunt mult mai expusi riscului de a se confrunta cu simptome subtile sau neobisnuite.

Printre simptomele infarctului se numara:

  • stare mentala alterata;
  • dureri in piept;
  • transpiatie rece;
  • greata;
  • ameteala;
  • furnicaturi in bratul stang;
  • respiratie sacadata;
  • oboseala.


Femeile in special se pot confrunta cu greata, voma, oboseala, dureri de spate si de maxilar, respiratie sacadata si dureri in piept.


Primul ajutor in caz de infarct


In caz de infarct, se va suna serviciul medical de urgenta, cat mai repede de la declansarea simptomelor. Persoana care sufera de infarct trebuie sa stea jos, sa se odihneasca si sa isi pastreze calmul. Este indicat sa fie descheiate hainele mai stramte.

Este indicat sa stii daca persoana care sufera de infarct urmeaza un tratament pentru durerile de piept sau alte afectiuni cardiace. Ajuta apoi pacientul sa ia medicamentele, de obicei nitroglicerina, care este plasata sub limba.

Pacientului ii poti da si o aspirina, pe care o zdrobesti in prealabil si o plasezi tot sub limba. Aspirina subtiaza automat sangele.

De asemenea, daca pacientul nu raspunde la medicamente sau daca este inconstient, mergeti de urgenta la spital.


Ce nu trebuie sa faci in caz de infarct


Nu lasa singura persoana care are un infarct. Nu astepta ca simptomele sa treaca de la sine. Nu oferi pacientului nimic de mancat, baut sau alte medicamente, in afara celor pentru problemele cardiace prescrise de medic.

Nu se va permite bolnavului sa nege simptomele si chiar daca acesta protesteaza, se va solicita serviciul de urgenta.


Cum sa previi infarctul


Pentru a preveni infarctul si bolile cardiace, trebuie sa faci cateva schimbari in stilul de viata. Daca fumezi, acum este momentul ideal sa renunti la acest viciu extrem de daunator. Controleaza tensiuena arteriala, colesterolul si zaharul din sange si urmeaza cu strictete recomandarile medicului.

Da cateva kilograme jos daca esti obez sau supraponderal. Fa miscare pentru a imbunatati sanatatea inimii. Adopta o alimentatie sanatoasa si limiteaza consumul de grasimi saturate, carne rosie si zahar. Consuma mai multe fructe, legume, peste, pui si cereale integrale.

Limiteaza consumul de alcool. Mai mult de doua pahare de alcool pe zi afecteaza in mod negativ sanatatea inimii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare