Boli

# afectiuni cardiace #stres #relaxare #sanatate #job #cariera

Jobul stresant, la fel de periculos pentru sanatate ca somajul

Un job pe care il urasti este la fel de nesanatos ca lipsa acestuia, sustin oamenii de stiinta australieni. Acestia sunt de parere ca persoanele care lucreaza in conditii de stres sufera la fel de mult ca acelea care nu au un loc de munca.

Factorii de natura psihologica, precum jobul solicitant, seful dificil sau nesiguranta locului de munca, au un impact major asupra psihicului, care devine astfel mult mai predispus la dereglari.

Cercetatorii de la Universitatea Nationala din Australia au comparat sanatatea mintala a britanicilor someri cu cea a celor cu joburi stresante. Autorul studiului, profesorul Peter Butterworth, sustine ca persoanele nefericite la serviciu prezinta acelasi risc de boli mintale ca acelea care nu au un job.

Astfel, cele doua categorii de angajati se confrunta cu acelasi risc de dereglari nervoase, precum depresie si anxietate. In schimb, persoanele multumite de jobul lor prezinta un risc scazut afectiuni mintale.


Angajatii nefericiti sunt predispusi la afectiuni cardiace

Studii anterioare arata ca persoanele nefericite la locul de munca au parte de un nivel ridicat al tensiunii arteriale, chiar si atunci cand nu sunt la serviciu.

Studiul realizat de profesorul Peter Butterworth mai arata si ca persoanele care lucreaza in departamentele cu cele mai ridicate rate de promovabilitate inregistreaza un risc mai scazut de afectiuni cardiace. In schimb, angajatii nefericiti, care niciodata nu sunt promovati, sunt nesiguri si lipsiti de motivatie, ceea ce duce la stres si diverse complicatii cardiace.

De asemenea, si persoanele are au depus numeroase eforturi pentru a-si indeplini cat mai bine sarcinile de la serviciu, dar care nu sunt niciodata apreciate, sunt mult mai stresate si nefericite la locul de munca.

Specialistii sunt de parere ca reducerea cerintelor la locul de munca, siguranta si aprecierea sefului imbunatatesc increderea in sine a angajatului, ceea ce favorizeaza sanatatea mintala. Studiul atrage astfel atentia asupra conditiilor de la locul de munca si impactul acestora asupra psihicului si randamentului angajatului.

Sursa foto: Allwomenstalk.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului