Boli

#stres #ponturi stres #control stres

6 ponturi pentru a tine stresul sub control

Durerile de cap si ametelile sunt doar doua dintre simptomele stresului, care are un impact major asupra vietii de zi cu zi. Invata sa controlezi stresul din viata ta si sa iti dezvolti o perspectiva optimista asupra lucrurilor care ti se intampla. Afla mai jos cateva modalitati prin care sa reduci stresul.


Ce trebuie sa stii despre stres

Stresul este o parte componenta a vietii de zi cu zi, un raspuns normal la nevoile emotionale, intelectuale si fizice ale organismului. Poate avea conotatii pozitive atunci cand ne mentine alerti, motivati si pregatiti pentru a evita pericolele.

Este insa un factor negativ pentru sanatate atunci cand devine cronic. In acest caz, stresul devine un factor de risc pentru afectiunile cardiace sau depresie.


Cum afecteaza stresul sanatatea

Stresul este raspunsul organismului la situatiile extreme, de urgenta, si il protejeaza de pericolele externe. Insa perioadele lungi de stres afecteaza dramatic organismul uman, atat emotional, cat si fizic, si determina instalarea unor afectiuni serioase.

Netratat, stresul afecteaza echilibrul intern al organismului si duce la simptome precum dureri de cap, deranjamente stomacale, hipertensiune, dureri toracice, disfunctii sexuale si insomnii. In plus, stresul este un factor de risc si pentru depresie, atacuri de panica si alte forme de anxietate.

De asemenea, stresul agraveaza anumite simptome si afectiuni si este un factor de risc pentru bolile cardiace, cancer, ciroza, accidente rutiere sau sinucideri.


Metode prin care controlezi stresul

1. Gandeste in perspectiva. Daca esti dezamagit ca nu ai fost promovat sau ca luna asta ai ramas cu mai putini bani, stresul este o reactie normala. Incearca insa sa te relaxezi si sa tratezi lucrurile cu detasare, privind cu incredere si optimism in viitor.

2. Fa-ti un plan. Daca trebuie sa rezolvi o problema anume, fa o lista cu posibile solutii si alege-o pe cea mai potrivita. Atunci cand realizezi ca ai mai multe solutii de rezolvare a problemei, te vei simti mai bine, ceea ce va reduce automat stresul.

3. Accepta lucrurile pe care nu le poti controla. Anumite situatii din viata nu pot fi controlate si trebuie sa le accepti asa cum sunt. Din fericire, poti avea controlul asupra reactiilor tale in situatiile stresante.

4. Fa o pauza. Stresul zilnic isi pune amprenta asupra organismului tau, drept urmare este indicat sa ai mai multa grija de tine si sa te relaxezi. Fa o pauza de la activitatile zilnice si asculta muzica preferata, urmareste un film relaxant sau fa o baie fierbinte.

5. Fa miscare. Sportul este una dintre cele mai bune metode prin care poti controla stresul, deoarece duce la eliberarea de substante chimice care stimuleaza starea de bine. Orice forma de miscare, de la fitness si aerobic, pana la arte martiale sau yoga, ajuta la diminuarea stresului si a sentimentelor negative.

6. Exprima-ti sentimentele. Daca ceva te nemultumeste, nu tine doar pentru tine! Discuta cu persoanele in care ai incredere si vei observa ca te vei simti mai bine, chiar daca nu iti vei rezolva problemele.

Sursa foto: health.howstuffworks.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare