Boli

#oncologie #pacienti #sanatate #spitalul floreasca

Inovare in managementul pacientului oncologic din domeniile prioritare de sanatate

Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca implementeaza incepand cu data de 08.12.2017 proiectul "Program de formare a personalului medical pentru implementarea tehnicilor de ecografie in managementul pacientului oncologic din domeniile prioritare de sanatate".

Obiectivul general al proiectului este imbunatatirea nivelului de competente teoretice si practice al profesionistilor din sectorul medical in domeniul Cancer.

Activitatile ce se vor derula cuprind programul de formare profesionala specifica "Implementarea tehnicilor de ecografie in managementul pacientului oncologic din domeniile prioritare de sanatate" pentru 600 de persoane din institutiile publice, respectiv 600 de medici (rezidenti, specialisti, primari) din domeniile ATI, urgenta, chirurgie, oftalmologie, din cele 8 regiuni de dezvoltare ale tarii, implicati in domeniul prioritar de sanatate "Cancer".

Tot in cadrul proiectului 60 de persoane – medici anestezisti, vor participa la Congresul European de Anestezie Locoregionala, in cadrul caruia vor lua parte la workshopuri acreditate, fiind sustinuti pentru obtinerea calitatii de membru al Societatii Europene de Anestezie Locoregionala – ESRA.

"Ecografia este o metoda simpla, noninvaziva, cu avantaje considerabile in identificarea diverselor structuri. Aparatele de echografie au progresat semnificativ din punct de vedere tehnic, sunt compacte, mobile, cu rezolutie si penetrabilitate mult imbunatatite, astfel incat pot fi folosite si de "nespecialisti", cu conditia insusirii elementelor de sonoanatomie, precum si a abilitatilor practice specifice. Tehnicile echografice pot fi utilizate pentru asistarea anesteziei locoregionale, a abordului venos, care altfel se fac "in orb", doar pe repere anatomice. Permit deasemenea evaluarea hemodinamica rapida si non- invaziva, prin echocardiografie transtoracica sau chiar transesofagiana, cu ajutorul unor sonde miniaturizate. Ecografia a devenit o metoda de screening in patologia tumorala a ochiului, cu incidenta in reala crestere. Tehnicile echografice pot fi utilizate pe tot parcursul perioadei perioperatorii, precum si in terapie intensiva, simplificand o serie de tehnici invazive, atat pentru medic, cat si pentru pacient.

Programul nostru isi propune sa ofere atat premizele teoretice, cat si practice ale utilizarii tehnicilor echografice, astfel incat echograful sa devina pentru fiecare medic un aparat "banal", asemenea stetoscopului. Beneficiem de experienta si abilitatile unor formatori prestigiosi, cu pasiune reala pentru echografie, experienta care la final de proiect va fi transpusa intr-o aplicatie interactiva si un atlas de tehnici echografice.", a declarat Prof. Univ. Dr. Ioana Marina Grintescu, manager de proiect.

Rezultatele proiectului prevad imbunatatirea nivelului de cunostinte pentru 600 de profesionisti din domeniul medical, certificarea participantilor la formare, actualizarea a cinci programe de formare prin publicarea unui manual teoretic de specialitate si a unui ghid de bune practici.

Valoarea totala a proiectului este de 6.197.303,38 lei din care finantarea nerambursabila in valoare de 6.073.358,96 lei.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman, Axa prioritara 4: Incluziunea sociala si combaterea saraciei, Operatiunea: imbunatatirea nivelului de competente al profesionistilor din sectorul medical, cod apel POCU/91/4/8/105913.

Mai multe informatii se pot gasi pe site-ul proiectului: www.atiecho.ro sau la adresa de mail: contact@atiecho.ro.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului