Boli

#probleme cuplu #relatii #infertilitate #cuplu

Infertilitatea in cuplu si problemele aparute in relatie. Ce legatura exista intre cele doua?

Infertilitatea este definita ca fiind incapacitatea de a concepe un copil, dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Asa cum vom vedea in randurile de mai jos, studiile arata ca esecul conceptiei reprezinta o problema cu implicatii majore asupra perceptiei partenerilor fata de ideea de “cuplu”, asadar, asupra stabilitatii relatiei respective.

In cele ce urmeaza dezvoltam pe larg legatura de cauzalitate dintre lipsa fertilitatii in cuplu si posibilele probleme pe care aceasta le poate determina intre cei doi parteneri, oferind la finalul acestui articol si o serie de sfaturi si solutii, dedicate cuplurilor care nu reusesc sa conceapa un copil. 

Infertilitatea in cuplu: Date ingrijoratoare la nivel global

Conform rezultatelor unui studiu concentrat pe relatia dintre infertilitatea in cuplu si relatiile maritale, aproximativ 8-12% din totalul cuplurilor din intreaga lume intampina probleme in conceperea unui copil. Chiar daca nivelul de infertilitate variaza considerabil intre tari, OSM recunoaste infertilitatea drept o problema de sanatate publica la nivel mondial, cu implicatii clare asupra stabilitatii din cadrul unui cuplu si chiar din cadrul intregii societati.

Infertilitatea in cuplu: Cauza majora pentru probleme conjugale

Conform cercetarilor, calitatea relatiei reprezinta un indicator important pentru fericirea si bunastarea familiei, in timp ce o calitate maritala scazuta determina probleme atat de ordin familial, cat si probleme in cadrul comunitatii din care familia respectiva provine. 

Infertilitatea in cuplu este identificata cu problemele de ordin marital, determinand implicatii negative ce pericliteaza bunastarea mentala si sociala. Aceasta chestiune este mai mult decat delicata, in conditiile in care relatia dintre parteneri este vazuta ca fiind cea mai importanta sursa de suport, in contextul urmarii unui tratament pentru infertilitatea in cuplu.

Infertilitatea in cuplu: Perceptii diferite ale partenerilor

Incapacitatea de a concepe un copil poate determina perceptii diferite ale celor doi parteneri, fata de aceasta problema. Studiu de mai sus prezinta si o cercetare efectuata in China, pe cupluri cu ambii parteneri infertili, ce a aratat ca femeile au exprimat mai putina satisfactie conjugala, comparativ cu sotii acestora.

Trebuie precizat si faptul ca in cadrul aceleiasi cercetari, nu s-au putut observa schimbari de perceptie fata de relatia maritala, in cazul cuplurilor care se confruntau cu infertilitate inexplicabila (sau infertilitate idiopatica - cand nu se cunoaste cu adevarat cauza, diagnosticul fiind stabilit prin excludere). In schimb, partenerele diagnosticate cu infertilitate feminina au exprimat un nivel mult mai ridicat de insatisfactie, comparativ cu sotii lor.

Infertilitatea in cuplu: Factori ce amplifica disensiunile maritale

Studiul analizat astazi se concentreaza si asupra modului in care alti factori pot amplifica conflictele maritale, pe fondul problemei infertilitatii cu care partenerii se confrunta deja.

Asadar, in cazul cuplurilor infertile, alti factori ce contribuie la insatisfactia conjugala sunt:

  • Varsta partenerilor mai mare de 30 de ani;
  • Nivelul ridicat de stres emotional;
  • Nivelul redus de educatie;
  • Nivelul redus al veniturilor;
  • Tratamente anterioare fara succes.

Infertilitatea in cuplu: Perceptia fata de sexualitatea in cuplu

In cazul femeilor, studiul arata ca nivelul de satisfactie sexuala este direct proportional cu nivelul de satisfactie conjugala, stresul legat de infertilitate influentand intr-adevar perceptia fata de relatie, insa nu intr-un mod semnificativ.

In cazul barbatilor, nivelul de satisfactie conjugala este influentat de stresul asociat problemelor de infertilitate, insa nu de propriul nivel de satisfactie sexuala si nici de faptul ca partenerele lor nu pot ramane insarcinate.

Infertilitatea in cuplu: Comunicarea si impartasirea emotiilor

Avand in vedere faptul ca infertilitatea este o problema ce ii vizeaza pe ambii parteneri, studiul arata ca alinierea modurilor in care cei doi fac fata situatiei poate avea efecte diferite asupra relatiei.

In cazul cuplurilor cu o perceptie unitara fata de stresul asociat infertilitatii, s-a putut observa un nivel mai ridicat de ajustare a relatiei conjugale, comparativ cu alte cupluri in care existau niveluri diferite de stres, raportate la aceasta problema.

Infertilitatea in cuplu: Insuccesul tratamentului si viitorul relatiei

Datele unui studiu din 2014, realizat pe un esantion de 48.000 de femei, aratau ca in cazul cuplurilor cu probleme de infertilitate, care au apelat fara succes la tratamente specifice, sansele ca partenerii sa se separe este de 3 ori mai mare, comparativ cu alte cupluri. 

Insa chiar daca infertilitatea in reprezinta o problema stresanta pentru ambii parteneri, comunicarea si exprimarea constanta a gandurilor si sentimentelor poate avea efecte pozitive asupra relatiei.

In cazul cuplurilor care se confrunta cu infertilitate inexplicabila, consultul de specialitate reprezinta cea mai la indemana solutie pentru a descoperi posibilitatile pe care le au la indemana, in privina sanselor pentru a concepe un copil.

De asemenea, medicul specialist va poate explica anumiti termeni specifici pe care i-ati mai intalnit, dar pe care nu i-ati inteles pe deplin, precum: “motilitatea spermatozoizilor”, “perioadele nefertile din ciclul menstrual” sau “hormonul de stimulare foliculara”. 

Astfel amandoi veti putea intelege mult mai bine o serie de procese biologice, pe care se bazeaza fertilitatea in cuplu, pentru o informare cat mai corecta asupra intregului proces.

REFERINTE:

1. Tao, Peng, et al. “Investigating Marital Relationship in Infertility: a Systematic Review of Quantitative Studies.” Journal of Reproduction & Infertility, Avicenna Research Institute, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3719332/. Published April-June, 2012. Accessed February 19, 2021.

2. Sharp, Abbey. Infertility Impacts Relationships. Here’s How to Deal. Edited by Jennifer Litner, www.healthline.com/health/parenting/how-infertility-impacts-relationships. Published April 13, 2020. Accessed February 19, 2021.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare