Boli

#depistare cancer #cancer ovarian #cancer

In fiecare zi, trei romance mor de cancer ovarian. Tu cand ai fost ultima data la medic?

Cancerul ovarian provoaca cele mai multe decese si are cele mai mici sanse de supravietuire dintre cancerele ginecologice. In anul 2020, 1.121 de femei din Romania au murit de cancer ovarian, iar 1.909 au fost diagnosticate cu aceasta boala, in timp ce in Europa s-au inregistrat 66.000 de noi cazuri. Cancerul ovarian este o boala tacuta, iar simptomele pot fi usor confundate cu cele din sfera digestiva sau abdominala. Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului ovarian este marcata in fiecare an pe data de 8 mai. Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer atrage atentia ca sansele de supravietuire cresc cu cat cancerul este diagnosticat mai devreme, de aceea, controalele de rutina periodice sunt esentiale.

 

Cele mai multe paciente au peste 50 de ani, dar boala apare din ce in ce mai des la femei mai tinere.

„Prezenta la medic si controalele ginecologice anuale de rutina, preventive, sunt esentiale. Mai ales cand aveti antecedente in familie! Daca simptomele au aparut deja, cancerul ovarian nu mai este intr-un stadiu incipient. Atunci cand va adresati devreme medicului, puteti supravietui.” este mesajul lui Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

In ciuda progreselor stiintifice din ultimii ani, conform statisticilor, doar aproximativ jumatate dintre femei vor trai cel putin 5 ani dupa diagnosticare si doar aproximativ una din trei va trai cel putin 10 ani. Depistat in stadii incipiente, cancerul ovarian poate fi vindecat in 90-95% dintre cazuri, insa la ora actuala, boala este diagnosticata in stadii avansate, cand deja s-a raspandit la tesuturile din jur.

„Cancerul ovarian este o boala pentru care nu avem la dispozitie screening. Nu exista niste teste pe care sa le facem intregii populatii pentru a descoperi boala in faze incipiente. Daca va uitati pe statistici, inclusiv in tarile cu sisteme de sanatate performante, cancerul ovarian – in trei sferturi dintre cazuri - este diagnosticat in stadii avansate. Pentru ca este o boala cu simptome extrem de inselatoare, care te duc mai degraba cu gandul in sfera digestiva si abdominala. Nu as vrea sa se inteleaga ca orice disconfort abdominal ar trebui atribuit unui posibil cancer de ovar - nu este o boala foarte frecventa. Dar trebuie facute consulturi ginecologice chiar si in absenta semnelor.” spune dr. Dragos Median, medic primar oncolog.

​Simptomele frecvent intalnite in cazul cancerului ovarian sunt durere la nivelul abdomenului si zonei pelviene, sangerari vaginale, tulburari digestive, balonare, crestere in volum a abdomenului, nevoie frecventa de a urina, edeme la nivelul picioarelor, senzatie de satietate instalata rapid, oboseala extrema.

Femeile care au o ruda de gradul 1 care a suferit de cancer au un risc de aproape doua ori mai mare de a face cancer ovarian. In cazul femeilor cu cancer ovarian ereditar, boala apare cu aproximativ 10 ani mai devreme fata de cele care nu au avut in familie un caz de cancer de ovar.

Factorii de risc pentru aparitia cancerului ovarian sunt antecedente familiale (cancer ovarian, mamar etc.), varsta de peste 50 de ani, mutatii ale genelor BRCA1/2.

„In momentul in care orice persoana primeste un astfel de diagnostic, este un soc. Am fost diagnosticata in ianuarie 2014 si nu a fost chiar un stadiu incipient. Asta desi eram informata, desi stiam ca am riscuri in familie, desi am avut controale anuale. As vrea sa le ajut pe celelalte femei sa constientizeze cat de important este ca, in momentul in care iti dai seama ca ai o problema, sa mergi mai departe si sa te diagnostichezi cat mai repede. I se poate intampla oricui, oricand, trebuie sa facem controale periodice, iar in momentul in care apare cea mai mica suspiciune, sa vedem despre ce este vorba. Cu cat faci acest lucru mai repede, cu atat sansele tale sunt mai mari.” spune Antoanela Pop, supravietuitoare a cancerului ovarian.

„Anuntam cu ocazia acestei campanii infiintarea unui grup de Facebook doar pentru paciente, prietenele si rudele lor. Este un grup inchis, doar pentru femei. Din discutiile noastre cu pacientele cu cancer ovarian, am inteles nevoia crearii unui spatiu sigur in care ele sa discute liber despre ce inseamna aceasta boala, ce a adus ea in vietile lor si cum le modifica viata de zi cu zi. Grupul se numeste Cancerul ovarian. Grup doar pentru femei – paciente, rude si prietene si va rog sa il dati mai departe, sa ajunga la cat mai multe femei.” spune Cezar Irimia, presedintele FABC.

Ce investigatii sunt necesare pentru diagnosticarea cancerului ovarian?

Intr-o prima faza, medicul ginecolog examineaza clinic pacienta. In cazul in care are o suspiciune, poate recomanda analize de sange, ecografie abdominala, ecografie transvaginala, computer tomograf, radiografie toracica, RMN.

„Ovarul este o mare provocare diagnostica pentru medicul anatomopatolog. Este foarte colorat, sa ii spunem asa, este format dintr-o multitudine de celule care se modifica de-a lungul vietii, in functie de cum evolueaza din perioada fertila in cea nefertila, iar aici se pot dezvolta foarte multe tumori - atat benigne, cat si maligne. De aceea, este foarte important ca investigatia acestor suspiciuni de neoplazii ovariene sa se faca de catre un anatomopatolog cu specializare pe ginecologie.” spune conf. dr. Maria Olinca, medic primar anatomopatolog.

Tratamentul cancerului ovarian

Tratamentul cancerului ovarian poate include chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, interventii chirurgicale, terapii tintite sau o combinatie intre acestea.

„Terapiile tintite sunt tratamente inovatoare care ofera supravietuire de lunga durata.” spune dr. Dragos Median, medic primar oncolog.

Pacientele care sufera de cancer ovarian trebuie ingrijite de o echipa multidisciplinara, care poate oferi acces la testari ce ofera sugestii de terapii personalizate si care apoi ia deciziile legate de tratament.

„AstraZeneca, o companie globala condusa de stiinta si centrata pe pacient, isi propune sa contribuie semnificativ la transformarea ingrijirii pacientilor prin redefinirea paradigmei clinice actuale privind modul in care este clasificat si tratat cancerul. Deoarece progresul in medicina nu se poate obtine decat prin parteneriate si colaborare, avem la nivel global si local parteneriate extinse, cu scopul de a transforma rezultatele clinice ale pacientilor oncologici. Ne dedicam dezvoltarii de medicamente inovatoare si totodata imbunatatirii accesului pacientilor la acestea. AstraZeneca are mai multe platforme de cercetare pentru a intelege mai bine cancerul in intreaga sa complexitate pentru a descoperi, dezvolta si asigura tratamente care au potentialul de a schimba si salva vieti.” spune dr. Corina Voinea, de la Departamentul medical oncologie, AstraZeneca.

Ghid pentru reactiile adverse

Deoarece multe paciente cu cancer (de orice tip, nu doar ovarian) se pot confrunta cu reactii adverse in timpul tratamentului, Farmaciile Alphega ofera gratuit pana la finalul lunii iunie in farmacia Bonvita Sevastopol (din zona Piata Victoriei) un ghid privind reactiile adverse. De asemenea, farmacistele vor da sfaturi practice de ameliorare a problemelor aparute dupa tratament si vor oferi, in limita stocului disponibil, mostre de produse pentru fiecare domeniu abordat (de exemplu, mostre de vitamine pentru regenerarea parului, apa de gura fara alcool pentru afte, suplimente pentru somn pentru pacientele care se confrunta cu insomnie etc.)

Campania pentru Ziua Mondiala a Cancerului Ovarian este organizata de FABC cu sprijinul AstraZeneca, Farmaciile Alphega, Genekor, OncoTeam Diagnostic.

 

Surse:

https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/25-Ovary-fact-sheet.pdf

https://eurohealth.ie/policy-brief-women-and-ovarian-cancer-in-the-eu-2018/

https://www.nhs.uk/conditions/ovarian-cancer/

https://www.esmo.org/content/download/10097/201883/1/EN-Ovarian-Cancer-Guide-for-Patients.pdf


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare