Boli

#sold #proteza de sold #proteza

Proteza totala de sold – cand este necesara?

Proteza totala de sold urmareste sa amelioreze durerea, sa imbunatateasca functia si sa restabileasca calitatea vietii persoanelor care sufera de diferite probleme. Proteza este, de obicei, realizata din metal si conceputa pentru a imita forma si functia naturala a femurului. Componenta acetabulara inlocuieste cavitatea soldului sau acetabulul, fiind formata dintr-un invelis metalic cu o captuseala din plastic, ceramica sau metal care ofera o suprafata neteda pentru ca noul cap femural sa se deplaseze in interiorul soclului.

O proteza totala de sold reprezinta o procedura chirurgicala care presupune inlocuirea unei articulatii de sold deteriorate sau uzate cu una artificiala.  

Candidati pentru inlocuirea soldului

Desi nu exista o cerinta specifica de varsta pentru o inlocuire de sold, majoritatea candidatilor au intre 50 si 80 de ani. Cu toate acestea, progresele inregistrate in ceea ce priveste materialele protetice si tehnicile chirurgicale au facut ca inlocuirile de sold sa fie mai accesibile si pentru pacientii mai tineri. Candidatii pentru inlocuirea soldului sufera de obicei de osteoartrita, artrita reumatoida, necroza avasculara sau o fractura de sold, afectiuni care pot provoca dureri cronice, mobilitate limitata si o calitate a vietii scazuta.

Proceduri chirurgicale

Exista doua abordari principale ale interventiei chirurgicale pentru proteza totala de sold:

Abordarea traditionala presupune efectuarea unei incizii de 25-30 cm de-a lungul partii laterale sau din spate a soldului, permitand chirurgului sa aiba acces la articulatia soldului. Aceasta metoda necesita taierea muschilor si tendoanelor, ceea ce duce la o recuperare prelungita. In schimb, abordarea minim invaziva a soldului foloseste incizii mai mici, de obicei de 3-6 cm si implica o mai mica intrerupere a muschilor si tendoanelor din jur. Acest lucru favorizeaza o recuperare mai rapida, reducerea durerii si un risc mai mic de complicatii, insa nu toti pacientii sunt candidati potriviti pentru aceasta abordare.

Recuperarea dupa proteza totala de sold

Dupa o interventie chirurgicala de proteza totala de sold, fizioterapia joaca un rol important in procesul de recuperare. Pacientii lucreaza cu un fizioterapeut pentru a dezvolta un plan de reabilitare personalizat, care include de obicei exercitii pentru a intari muschii din jurul articulatiei soldului, pentru a imbunatati flexibilitatea si pentru a restabili un model tipic de mers. 

Factori de risc

Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista riscuri si complicatii potentiale asociate cu o proteza totala de sold. Acestea pot include infectii, cheaguri de sange, luxatie, slabirea protezei sau leziuni nervoase, motiv pentru care este esential ca orice pacient sa discute cu medicul sau despre riscuri si sa urmeze indicatiile sale cu privire la ingrijirea postoperatorie si reabilitarea. Dr. Mihai Rascu este specialistul care te poate ajuta cu toate informatiile de care ai nevoie pentru a lua o decizie inspirata!

FOTO: mihairascu.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare