Boli

#manifestare holera #tratament holera #simptome holera #holera

Holera, bacteria de care se tem romanii care ajung pe litoral. Care sunt primele semne ale bolii

Alerta recenta de holera, care se raspandeste in Marea Neagra dupa distrugerea barajului de pe Nipru, a bagat spaima in romanii care ajung pe litoral, dar mai ales in cei care au si copii mici.

Holera este o boala infectioasa bacteriana care se manifesta cu simptome precum cele ale unor tulburari digestive, prin urmare poate fi dificil de diagnosticat in faze incipiente. Iata ce trebuie sa stii despre holera si cum o poti diferentia de alte boli.

Ce este holera si care sunt principalele simptome ale acesteia

Holera este o boala infectioasa severa cauzata de bacteria Vibrio cholerae. Aceasta afectiune poate provoca simptome grave, inclusiv diaree acuta si deshidratare severa.  De regula, holera, se raspandeste prin apa contaminata.

Perioada de incubatie a holerei variaza intre cateva ore si cateva zile, iar simptomele pot fi usoare sau pot sa nu apara deloc. Cu toate acestea, atunci cand se manifesta, primele simptome ale holerei pot include:

  • Diaree apoasa: Aceasta este caracteristica principala a holerei. Diareea incepe brusc si poate fi abundenta, cu evacuari frecvente si apoase. De obicei, scaunele nu contin sange sau mucus.
  • Varsaturi: Persoanele infectate cu holera pot prezenta varsaturi severe, care pot duce la pierderea rapida a fluidelor din organism.
  • Crampe abdominale: Durerea si crampele abdominale pot aparea insotind diareea si varsaturile.
  • Deshidratare: Deoarece holera provoaca eliminarea excesiva a lichidelor din corp, deshidratarea devine rapid o problema majora. Persoanele afectate pot prezenta gura uscata, sete intensa, urinare redusa si oboseala accentuata.

Spre deosebire de alte boli digestive, medicii atrag atentia asupra a doua lucruri care le diferentiaza si atesta prezenta holerei. Primul este volumul mare de scaune diareice, iar cel de-al doilea este mirosul distinct de peste.

Cand sa mergi la medic

Holera reprezinta o urgenta medicala, mai ales in cazul copiilor, asupra carora efectul deshidratarii rapide sunt puternice si pot duce la deces.
Prin urmare, indiferent de varsta pacientului, este crucial sa cauti asistenta medicala imediat ce observi simptomele mentionate mai sus, mai ales daca esti intr-o zona in care holera este raspandita sau daca at fost expus la posibile surse de contaminare. Este important sa nu neglijezi aceste simptome, deoarece holera poate evolua rapid si poate duce la complicatii severe si deces.

Tratamentul holerei

Din fericire, daca este identificata la timp, holera este relativ usor de tratat. Cu toate acestea, un numar destul de mare de persoane (aproximativ 50%) pot face o forma grava a bolii. 

Este important de mentionat ca tratamentul prompt, in faze incipente ale bolii, este esential. In majoritatea cazurilor, tratamentul consta in rehidratarea pacientului si administrarea de antibiotice. Printre optiunile de tratament sunt incluse: 

  • Rehidratare orala: Consumul de lichide speciale de rehidratare orala care contin saruri si zahar poate ajuta la inlocuirea fluidelor si electrolitilor pierduti. Acestea pot fi gasite sub forma de pulberi, tablete sau lichide.
  • Rehidratare intravenoasa: In cazurile severe de deshidratare, poate fi necesara administrarea de fluide si electroliti prin perfuzie intravenoasa pentru a restabili echilibrul hidric al organismului.
  • Antibiotice: Antibiotice pot fi prescrise in cazurile severe sau in zonele cu rezistenta redusa la tratament. Acestea pot ajuta la reducerea severitatii simptomelor si la scurtarea duratei bolii.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului