Boli

#afte bucale #herpes #herpes bucal

Cum sa tratezi aftele bucale

Umflaturile usor dureroase si usturatoare de la nivelul limbii, a gingiilor si din interiorului obrajilor se numesc afte bucale si apar la majoritatea persoanelor, intr-un anumit moment al vietii. Aceste afte bucale apar ca niste basicute, de o  culoare diferita de restul pielii si sunt foarte deranjante la atingere.


Aftele bucale nu sunt contagioase si nici nu constituie un pericol, insa nu trebuie neglijate sau ignorate.


De ce apar aftele bucale?


Contrar opiniei formate, aftele nu apar ca urmare a unei igiene incorecte sau a lipsei acesteia.


Aftele bucale apar din urmatoarele motive:


Consumul anumitor alimente. Din pacate, exista anumite alimente care favorizeaza aparitia aftelor  bucale, iar printre acestea se numara nucile, alunele sarate, ananasul, rosiile, condimentele, alcoolul. In ceea ce priveste obiceiurile alimentare, consumul de seminte sarate, in coaja, provoaca de foarte multe ori afte bucale, mai ales daca semintele sunt consumate in cantitati mari (o punga).


Lezarea cavitatii bucale. Daca un aliment este prea dur sau prea aspru iti poate rani cavitatea bucala ( coaja de paine spre exemplu) ceea ce va duce cu siguranta la aparitia unor afte bucale.


Periajul dur al dintilor. Un periaj prea puternic al dintilor poate produce leziuni la nivelul cavitatii bucale favroizand astfel aparitia aftelor.


Ticuri sau gesturi involuntare. Muscarea limbii, a buzelor sau a obrajilor interiori pot provoca leziuni la nivelul pielii sau al mucoasei cavitatii bucale care stimuleaza producerea acestor afte.


Lipsa vitaminelor. In anumite cazuri, organismul incearca sa iti semnaleze ceva prin aparitia aftelor bucale. Acestea pot inseamna lipsa unor vitamine si minerale cum ar fi grupul de vitamina B sau fier. O serie de analize de sange sunt recomandate pentru a afla diagnosticul corect.


Stres si oboseala. Aftele bucale pot aparea si pe fond nervos, din cauza acumularii stresului si a oboselii,  motiv pentru care este recomandat sa te detasezi macar pentru cateva zile de toate problemele si sa incerci sa te relaxezi.


Cum se trateaza aftele bucale


De obicei, aftele bucale se pot trata acasa cu remedii naturale , cum ar fi:


Musetel, salvie sau galbenele.
Intr-o cana cu apa fierbinte adauga o lingura de flori uscate de musetel sau galbenele, acopera cana timp de 10 minute, strecoara apoi ceaiul si clateste gura cu aceasta. Repeta operatiunea de cel putin 3 ori pe zi, pana cand afta va disparea complet.


Aloe vera. Despre aloe vera se stie faptul ca vindeca ranile, arsurile si in general leziunile pielii. Aplica doua – trei picaturi de zeama de aloe vera pe afta bucala si maseaza zona pentru cateva momente.


Gargara cu apa sarata. Fierbe o cana cu apa si las-o sa se raceasca pana cand aceasta ajunge la o temperatura suportabila (calda), iar apoi adauga o lingurita de sare fina, o lingurita de bicarbonat de sodiu si fa gargara cu solutia rezultata, de cel putin trei ori pe zi.

Totusi, daca afta bucala nu da semne de vindecare in trei zile, cel mai indicat este sa mergi la medicul de familie. Cel mai probabil acesta iti va recomanda tratarea zonei cu glicerina boraxata sau iti poate indica anumite medicamente.


Sursa foto : evelinecharles.com


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare