Boli

#cum te feresti de gripa #tratare gripa #simptome gripa #gripa

Cum sa te feresti de gripa care circula in aceasta perioada

Gripa face ravagii in Romania in aceasta perioada. Virusul gripal de tip A este cel mai raspandit si creeaza infectii in randul populatiei de toate varstele. In paralel cu acesta circula insa si Covid-19, dar si alte viroze respiratorii.

 

Gripa, Covid-19, dar si restul infectiilor respiratorii se transmit prin contactul cu particule de aer infectate care se elibereaza atunci cand o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta. Se raspandeste cu precadere in spatiile inchise, acolo unde virusii raman in aer pentru o perioada mai indelungata de timp. In mediul exterior, transmisibilitatea este mult mai mica.  

Cum poti preveni gripa

Pentru a preveni imbolnavirea cu virusul gripal, cu covid, sau cu alte infectii respiratorii, poti lua cateva masuri de siguranta simple, dar foarte eficiente. Iata care sunt acestea:

1. Vaccinarea antigripala

Vaccinarea impotriva gripei este cea mai eficienta modalitate de prevenire a imbolnavirii. Vaccinul ofera protectie impotriva virusului gripal si poate reduce riscul de a contracta boala sau de a avea simptome severe daca te imbolnavesti. Vaccinul este disponibil gratuit pentru anumite grupuri de risc, cum ar fi persoanele in varsta, femeile insarcinate si persoanele cu afectiuni cronice.

2. Poarta masca de protectie

Masca poate ajuta la prevenirea raspandirii virusilor, fie ca este vorba despre virsul gripal sau de Covid-19.  Purtarea unei masti de protectie reduce considerabil expunerea la particulele de virale. Atunci cand o persoana infectata vorbeste, tuseste sau stranuta, virusul poate fi eliberat in aer sub forma de picaturi sau particule fine. Daca o persoana neinfectata inhaleaza aceste particule, exista o posibilitate mare de a contracta virusul. Masca poate ajuta la impiedicarea inhalarii acestor particule, reducand astfel riscul de infectare.

Prin urmare, purtarea mastii de protectie, in colectivitate, duce la scaderea probabilitatii de infectare. Cu atat mai mult in cazul copiilor, care petrec ore in sir in aceeasi sala de clasa, neaerisita. Prin urmare este foarte important ca acestia sa stie cum sa se protejeze de virus. Poti achizitiona masti copii pentru ca cei mici sa le poarte in timpul orelor de curs, mai ales daca are colegi care sunt raciti.

3. Evitarea contactului cu persoanele bolnave

O alta modalitate eficienta de a preveni gripa, este evitarea contactului cu persoanele bolnave. Prin urmare, daca ai in preajma persoane bolnave evita sau limiteaza contactul cu acestea. Nu te duce in vizita la persoanele bolnave, iar daca nu este posibil sa stai departe de acestea, parta o masca de protectie. 

4. Igiena corecta

Spalarea frecventa a mainilor este o modalitate importanta de a preveni raspandirea gripei. Virusul gripal poate supravietui pe suprafetele timp de cateva ore. Prin urmare este important sa te speli pe maini cu sapun, timp de cel putin 20 de secunde dupa ce ai intrat in contact cu suprafete infectate. Sau persone bolnave.

5. Dezinfectarea suprafetelor

Dezinfectarea suprafetelor este vitala pentru a tine virusii la distanta. Fie ca te afli la birou, acasa sau la scoala, dezinfectarea suprafetelor este foarte importanta. Acest lucru tine virusii la distanta si previne raspandirea virusului gripal.

Utilizeaza o substanta dezinfectanta, pentru suprafete si sterge zilnic biroul, categra sau banca, inainte de a te apuca de lucru. 

Simptome gripa

Gripa este o afectiune contagioasa produsa de virusul gripal A si virusul gripal B, iar raspandirea acesteia este agresiva. 

Gripa debuteaza brusc cu simptome ca dureri de cap, dureri musulare, febra si tuse. Acestora li se adauga si simptome precum: frisoane, ochi uscati, cu usturimi sau lacrimare excesiva, durere in gat, congestie nazala si varsaturi. 

Simptomele greipei sunt foarte asemanatoare celor care apar in cazul infectiei Covid. Diferenta dintre cele doua este dificil de realizat fara un test. Din fericire, la farmacie se gasesc atat teste Covid cat si teste gripale, astfel incat poti ala usor ce infectie ai.

Tratament gripa

Tratamentul pentru gripa include odihna, hidratare intensa si medicamente antiinflamatorii si antitermice, prescrise de medic, pentru ameliorarea simptomelor si scaderea febrei. Antiviralele specifice pot fi, de asemenea, prescrise pentru a ajuta la reducerea durata si severitatea simptomelor. Este important sa consulti un medic daca suspectezi ca ai gripa, mai ales daca simptomele sunt unele severe sau se inrautatesc.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare