Boli

#somn #stres #anxietate

Cum sa iti reduci stresul si anxietatea pentru a dormi mai bine

Stresul si starile de anxietate influenteaza calitatea somnului. Probabil ai observat ca in perioadele stresante din viata ta te confrunti cu diverse probleme cu somnul. Nu poti adormi la fel de repede ca de obicei, te trezesti de mai multe ori pe noapte, te trezesti dimineata devreme - toate din cauza gandurile care nu iti dau pace. Ca sa treci cu bine peste aceste perioade fara sa sacrifici calitatea somnului, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa reduci nivelul de stres. Iata cateva sfaturi in acest sens:

Stabileste un program de somn si tine-te de el

Rutina este extraordinara nu doar in perioadele de stres, ci in fiecare zi pentru ca ofera previzibilitate. Incearca sa mergi la culcare in fiecare zi la aproximativ aceeasi ora, astfel incat sa prinzi 7-8 ore de somn. Dimineata, cand te trezesti, fa-ti patul. Aseaza lenjeria de pat, de la asternut, perne si pilote de vara, si lasa totul in ordine. Seara iti va fi mult mai usor sa te retragi in dormitor stiind ca totul este ordonat si curat.

Evita stimulentele cu cateva ore inainte de culcare

Cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, tigarile – toate pot amplifica starile de stres si anxietate. Daca vrei sa dormi mai bine poti inlocui cafeaua cu un ceai din plante care au un efect relaxant, cum ar fi teiul sau valeriana. Iar daca nu poti scoate alcoolul sau tutunul din program, incearca macar sa nu le mai consumi cu 3-4 ore inainte de somn.

Asigura-te ca exista un mediu propice de somn

Nu este suficient doar sa iti setezi un program de somn si sa eviti stimulentele, ci trebuie sa te asiguri si ca ai un mediu propice de somn. Daca te trezesti des cu dureri de spate, poate ar fi bine sa schimbi salteaua, mai ales daca este una veche, cu denivelari. Poti lua in considerare saltele pat 140x200 sau toppere pentru saltele, daca nu ai buget pentru inlocuirea saltelei. Si pernele joaca un rol important in asigurarea unui somn de calitate. Pernele ortopedice, care asigura un suport bun pentru gat, sunt cele mai bune in acest sens. Alege si o lenjerie de pat din materiale naturale, care lasa pielea sa respire, si vei simti confortul patului din momentul in care te vei aseza pe saltea.

Adopta o alimentatie sanatoasa

In perioadele aglomerate, cu stres si stari de anxietate, organismul tau foloseste si mai multe resurse pentru a functiona. Introdu in alimentatia ta alimente sanatoase, pline de nutrienti, si vei vedea ca vei dormi mai bine, iar nivelul de energie va fi semnificativ mai mare. Exact de ce ai nevoie pentru a reduce nivelul de stres.

Aplica sfaturile de mai sus si vei vedea in scurt timp imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea somnului tau.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare