Boli

#probleme sanatate #medic

Cum sa discuti cu medicul tau, fara jena, despre probleme de sanatate mai delicate

Mentinerea sanatatii implica, de asemenea, o comunicare deschisa si sincera cu medicul curant. In timp ce discutiile despre probleme medicale comune ar putea fi o chestiune simpla, unele afectiuni, cum ar fi hemoroizii, herpesul genital ori ciuperca unghiilor de la picioare, pot fi, pentru unele persoane, subiecte tabu sau dificil de abordat, pentru ca provoaca o anumita jena.

 

Cu toate acestea, medicul trebuie sa fie considerat un aliat si este esential sa comunici eficient cu acesta, pentru a primi ingrijirea adecvata. Descopera in cele ce urmeaza care sunt cele mai eficiente strategii pentru a discuta fara jena cu medicul despre probleme medicale delicate. 

Fii atent la simptome 

Inainte de programarea la medic, este important sa recunosti si sa te documentezi privind simptomele. Noteaza detalii specifice despre problema pe care o intampini, cum ar fi locul, durata, nivelul de durere si orice disconfort precum: mancarimi si iritatii din zona anala, dureri  locale, inflamatia din jurul anusului sau sangerari cauzate, de regula, de hemoroizi. Avand o intelegere clara a simptomelor tale, a cauzelor potentiale, a tratamentelor disponibile si a modificarilor de stil de viata care ar putea ajuta, vei fi mai bine pregatit sa discuti acest subiect cu medicul. O buna cunoastere a acestor detalii poate atenua sentimentele de jena si incertitudine. Aminteste-ti ca medicii sunt profesionisti pregatiti, care au vazut si au auzit totul, asa ca nu este nevoie sa te simti jenat atunci cand vorbesti despre simptomele tale.

Formuleaza o lista de intrebari

Crearea unei liste de intrebari poate ajuta la ghidarea conversatiei in timpul consultatiei. Include intrebari despre starea ta de sanatate, optiunile de tratament, cauzele potentiale si masurile de preventie. De exemplu, daca ai fost diagnosticat cu boala hemoroidala, medicul iti poate oferi recomandari de tratament, precum: crema pentru hemoroizi, supozitoare si bai de sezut. De asemenea, printre recomandarile medicilor se afla diverse optiuni chirurgicale, atunci cand este cazul, si, nu in ultimul rand, schimbari legate de stilul de viata, cu scopul de a preveni crizele. Daca ai o lista pregatita, te asiguri ca probabilitatea de a uita informatii importante in timpul intalnirii este mult redusa.

Exploreaza serviciile de telemedicina

Daca iti este dificil sa discuti fata in fata cu medicul despre chestiuni delicate, ia in considerare utilizarea serviciilor de telemedicina. In prezent, consultatiile virtuale pot fi un mediu mai confortabil pentru discutarea problemelor pe care tu le consideri jenante. O astfel de consultatie virtuala iti poate permite pastrarea unui anumit grad de anonimat, in timp ce primesti in continuare recomandari medicale de specialitate.

Comunica direct si clar cu medicul

In timpul intalnirii cu medicul, este esential sa comunici ingrijorarile tale clar si direct. Foloseste terminologia medicala corecta, daca o cunosti, sau descrie cat mai in detaliu simptomele atunci cand discuti cu medicul, pentru a te asigura ca acesta intelege pe deplin situatia. Aminteste-ti ca medicii sunt obisnuiti sa discute subiecte sensibile si ca datoria lor este de a-ti oferi cea mai buna ingrijire posibila.

Recunoaste-ti si gestioneaza-ti disconfortul

Recunoasterea disconfortului este primul pas pentru a-l depasi. Este firesc sa te simti jenat, dar aminteste-ti ca medicii sunt profesionisti care abordeaza fiecare caz cu empatie si intelegere. Recunoscandu-ti disconfortul, poti lucra la gestionarea emotiilor si sa te concentrezi pe importanta rezolvarii problemei tale de sanatate.

Nu ezita sa ceri o a doua parere

Daca te simti neinteles sau nu te simti confortabil sa discuti cu medicul actual, nu ezita sa ceri o a doua parere. Un alt profesionist din domeniul sanatatii iti poate aborda situatia dintr-o noua perspectiva si te poate ajuta sa te simti mai in largul tau. Sanatatea ta este primordiala, iar gasirea unui medic cu care sa comunici deschis este esentiala.

Comunicarea deschisa si sincera cu medicul este un aspect fundamental pentru asigurarea bunastarii tale. Sfaturile de mai sus te pot ajuta sa-ti gestionezi eficient problemele de sanatate pe care le consideri mai delicate. Sanatatea ta este prea importanta pentru a fi pusa in pericol de o stare de jena si, cu abordarea corecta, poti crea un parteneriat puternic si eficient cu medicul tau.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului