Alimentele care te ajuta sa-ti mentii mintea agera sunt cela care contin flavanoli. Potrivit cercetatorilor flavanolii sunt antioxidanti care ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin catre creier.
Flavanolii se gasesc in fructe si legume si sunt cei care le dau culorile stralucitoare. De asemenea, se mai gasesc in ceai si in cacao.
Studiile efectuate au demonstrat ca un consum de alimente bogate in flavanoli este legat de un declin cognitiv mai mic, pe masura ce oamenii imbatranesc.
Cercetatorii au dat flavanoli din cacao la 18 adulti sanatosi, in doua studii separate. Intr-unul dintre studii, oamenii au consumat o bautura din cacao cu aproximativ 681 miligrame (mg) de flavanoli. In cealalta, au baut cacao cu aproximativ 4 mg flavanoli.
La aproximativ doua ore dupa ce au baut cacao, participantii au inhalat scurt aer cu concentratii mari de dioxid de carbon, pentru a-si ridica nivelul din sange peste normal. (Raspunsul normal al creierului la niveluri ridicate de dioxid de carbon din sange este de a creste atat fluxul sanguin catre creier, cat si absorbtia acestuia de oxigen.), potrivit dcmedical.ro.
Cercetatorii au masurat, apoi, viteza de oxigenare a creierului si au administrat un set de sarcini mentale pentru a evalua performanta cognitiva.
Oamenii au avut un raspuns mai rapid la oxigenarea creierului dupa ce au consumat cantitati mari de flavanoli, in comparatie cu cei care au consumat cantitati mai mici. De asemenea, au obtinut scoruri mai mari la testele cognitive si au rezolvat corect problemele cu 11% mai repede.
Alimente care contin flavonoide
Aproape toate fructele si legumele contin flavonoide. Exista insa o serie de alimente care au o concentratia mult mai mare a acestor oxidanti. Printre acestea se numara: ceai negru, ceai verde, vin rosu, afine, zmeura, cirese, capsune, migdale, merisoare, struguri negri, prune, mere, banane, citrice (portocale, grapefruit), soia, fasole, ceapa, varza de Bruxelles, patrunjel, telina, cartofi dulci, pieresici, pepene rosu, quinoa, broccoli, cacao, oregano, rozmarin.