Boli

# miros covid #recuperare miros covid #covid

Cum iti poti recapata mirosul dupa Covid. Explicatiile unui medic ORL

Foarte multe persoane care s-au infectat cu noul coronavirus si-au pierdut gustul si mirosul pe parcursul bolii. Din pacate, multi oameni au ramas fara miros chiar si dupa ce s-au vindecat. Un medic ORL a explicat pe intelesul tuturor de ce apare acest simptom si ce tratament ar trebuie sa urmeze aceste persoane pentru recapatarea completa a acestui simt.

 

In primul rand, medicul a precizat ca o igiena corecta si constanta a nasului este esentiala pentru recapatarea mirosului.

"Este important sa avem grija de nas. Aceasta tulburare a mirosului provine din faptul ca virusul vine asupra terminatiilor olfactive si le distruge. Noi trebuie sa avem grija de mucoasa olfactiva, de nas, sa-l avem tot timpul curat, tot timpul decongestionat si sa-i dam un tratament de hranire a acestor nervi, pentru ca se produce o tulburare neurologica.Spre exemplu, putem da un tratament cu vitamine, din complexul B, cu care putem hrani acesti nervi pentru a-si reveni mai repede. Acest dezechilibru neurologic poate sa fie cateva zile sau cateva luni la un procent destul de mic al pacientilor cu COVID-19. Cu un tratament de stimulare putem recupera 100% din miros. Sunt foarte, foarte, foarte putine persoane la care aceasta tulburare neurologica a tinut un an de zile sau mai mult, dar dupa sase luni de zile marea majoritate a pacientilor si-au recuperat mirosul 100%.

De asemenea, medicul a precizat ca persoanele care nu si-au recapatate mirosul complet dupa Covid ar trebuie sa isi antreneze acest simt mirosind plante sau alimente puternice, precum hrean, ceapa sau chiar spirt.

Acel tratament de stimulare ar fi pur si simplu niste exercitii de respiratie, sa inspiram alimente si bauturi puternice cum ar fi: hrean, ceapa, lamaie, parfumuri si spirt.Daca le inspiram de mai multe ori pe zi pur si simplu reactioneaza terminatiile nervoase, le stimulam, le trezim, iar ele se vor recupera mult mai repede.Este foarte important sa ne recuperam acest simt, pentru ca noi mancam prin miros.

Daca simtim ca mancarea are un miros placut, atunci mancam. Mirosul vine mana in mana cu gustul. Daca dispare mirosul, dispare si gustul si daca mancarea nu mai are gust, noi nu putem sa mai mancam, iar noi vom slabi, va scadea imunitatea, iar viata noastra va fi una cu totul si cu totul alta.Pe langa aceasta lipsa a mirosului si a gustului care ne determina sa nu mai mancam, mai apar si parosmia si cacosmia, un miros foarte neplacut al lucrurilor din jurul nostru si chiar simtim ca noi sau alte persoane din jurul nostru miros urat si intram in depresie pentru faptul ca nu simtim un miros placut pe langa noi. Acum realizam cat de important e acest simt al mirosului pentru confortul vietii noastre, la fel si simtul gustuluiE foarte important sa luam in seama debutul bolii si sa o tratam de la inceput, de la primele simptome.

Aceasta boala, la multi dintre noi, a aparut prin scaderea gustului si mirosului. Cum apare acest simptom, trebuie sa tratam boala ca atare si trebuie sa apelam la medici.Oamenii trebuie sa aiba grija de nasul lor! Sa aiba grija ca acesta sa fie mereu decongestionat, desfundat. Degeaba luam tratament daca nasul e infundat, blocat. Trebuie sa avem mare grija, sa dam cu spray-uri decongestionante, sa spalam bine cu spray-uri cu apa de mare si atunci aerul incarcat cu mirosuri va veni mult mai usor la nivelul terminatiilor nervoase, le va excita si le va reface mult mai usor", a declarat Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, intr-o interventie la Digi24.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului