Boli

#infectii urinare #urina #virusi #bacterie

Cum prevenim infectiile urinare

Infectiile urinare reprezinta o problema de sanatate serioasa care afecteaza numeroase persoane. Este una dintre cele mai comune infectii ale organismului, insa femeile sunt mai predispuse la dezvoltarea de infectii urinare. O igiena corecta, consumul de cantitati importante de apa sau administrarea de vitamina C sunt doar cateva din masurile pe care le poti urma pentru a evita infectiile urinare.
 

Ce sunt infectiile urinare
 

Infectiile urinare sunt afectiuni inflamatorii produse de anumite bacterii care patrund in tractul urinar. Bacteriile modifica functionarea normala a aparatului urinar. Aparatul urinar este format din vezica, rinichi, uretere, uretra sau prostata. Toate aceste organe se pot infecta. Rinichii filtreaza reziduurile aduse de sange, ureterele transporta urina de la rinichi la vezica, vezica este rezervorul de urina, iar uretra goleste vezica urinara.

Femeile sunt mult mai predispuse la dezvoltarea de infectii urinare decat barbatii. Uretra femeilor este mai scurta decat a barbatilor, astfel bacteriile ajung mult mai usor in vezica. De asemenea, uretra femeilor este localizata mult mai aproape de rect. Bacteriile din rect pot ajunge mult mai usor in uretra, rezultand astfel infectiile.
 

Tipuri de infectii urinare
 

Infectiile urinare sunt de mai multe tipuri. Cistita este cea mai frecventa forma de infectie urinara. Aceasta afectiune este specifica femeilor si este insotita de inflamarea uretrei. Infectia este cauzata de bacteriile Escherichia coli, care se gasesc in jurul anusului. De acolo trec foarte usor in tractul urinar. Uretrita este infectia uretrei. Ii afecteaza in special pe barbati, insa si femeile o pot dezvolta. Pielonefrita este infectia rinichilor si este o forma grava de infectie urinara.
 

Cauzele infectiilor urinare
 

In mod normal, urina este sterila. Nu contine bacterii, virusi sau ciuperci, insa contine lichide, sare si reziduuri. Infectiile apar atunci cand bacteriile din tractul digestiv ajung in uretra si se inmultesc. Cele mai multe infectii urinare sunt cauzate de bacteria Escherichia coli sau E. coli, care se dezvolta in colon. Bacterii precum chlamydia sau mycoplasma pot cauza infectii urinare, atat la femei cat si la barbati. Aceste bacterii sunt cu transmisie sexuala, iar infectia trebuie tratata de ambii parteneri.

Sexul este o alta cauza a infectiilor urinare. In timpul sexului, bacteriile sunt introduse cu usurinta in tractul urinar. Femeile care schimba frecvent partenerii de sex sau care au o viata sexuala foarte activa sunt mai predispuse la dezvoltarea de infectii urinare. Si alti factori precum sarcina, diabetul, menopauza pot duce la infectii urinare. Si abtinerea de a urina este un factor care duce la infectii urinare.
 

Persoane cu risc de infectie urinara
 

Exista persoane care sunt mai predispuse la dezvoltarea de infectii urinare. Femeile active sexual, barbatii care sufera de prostatita sau diabeticii sunt categorii de persoane cu risc de infectii urinare. De asemenea, femeile care au vaginita cauzata de hormonii estrogeni dupa menopauza, persoanele cu o anomalie a cailor urinare sau cei care sufera de calculi renali prezinta un risc ridicat de dezvoltare a infectiilor urinare. Femeile care folosesc diafragma sau spermicidele ca metode contraceptive pot dezvolta mult mai usor bacterii vaginale care pot duce la infectii urinare.
 

Simptomele infectiilor urinare
 

Simptomele infectiilor urinare includ urinari frecvente, dureri la urinare, urina tulbure, dureri abdominale, prezenta urmelor de sange in urina sau febra. Infectiile urinare sunt insotite de o stare generala de rau, oboseala sau tremuraturi. Femeile pot simti si o presiune inconfortabila in zona osului pubian. De asemenea, urina are o culoare si o consistenta diferita. Cand infectia se agraveaza si ajunge la rinichi, simptomele care apar sunt durerile de spate, febra, greata sau voma.
 

Cum prevenim infectiile urinare
 

Infectiile urinare sunt afectiuni comune, pe care cei mai multi dintre noi le dezvoltam cel putin o data in viata. Exista insa cateva reguli pe care le poti urma pentru a diminua riscul de infectare.

1 Bea multa apa. Acest obicei este poate cel mai important in prevenirea infectiilor urinare. Atunci cand bei apa mai multa, vei urina mai des. In acest fel, bacteriile sunt eliminate din organism. Bea cel putin 8 pahare cu apa de zi, astfel incat sa urinezi la fiecare ora. De asemenea este indicat sa bei apa si dupa un contact sexual. In acest fel vei elimina bacteriile care au patruns in timpul actului sexual.

2 Evita sa retii urina. Ritmul alert de viata, programul incarcat de la serviciu te pot face sa retii prea mult timp urina. De cele mai multe ori nu avem timp sa mergem la toaleta atunci cand simtim nevoia de a urina. Acest lucru mareste riscul infectarii cu bacteriile care nu sunt eliminate. Este astfel indicat sa urinezi de fiecare data cand simti aceasta nevoie, cat mai repede.

3 Bea suc de merisoare. Sucul de merisoare previne infectiile urinare. Daca suferi de aceasta afectiune, sucul de merisoare grabeste vindecarea. Este indicat sa bei cel putin un pahar pe zi din acest suc. Daca nu iti place, il poti inlocui cu suc natural de portocale sau grepfruit. Aceste sucuri ajuta la pastrarea acidului din urina.

4 Ia vitamina C. Vitamina C ajuta la cresterea acidului din urina. Acidul impiedica patrunderea bactreriilor in tractul urinar. Vitamina C ajuta si la intarirea sistemului imunitar, organismul putand astfel sa lupte mai bine impotriva virusilor. Este astfel indicat sa consumi fructe si legume bogate in vitamina C, precum lamai, kiwi, broccoli sau papaya.

5 Consuma iaurt. Asigura-te ca iaurtul pe care il consumi zilnic contine culturi active de bacterii bune. Probioticele ajuta la mentinerea unui nivel optim de bacterii in tractul urinar.

6 Evita dietele cu multi carbohidrati. Excesul de zahar si carbohidrati rafinati, precum painea alba sau pastele, duc la acumulari de zahar in urina. In acest fel, bacteriile se inmultesc mult mai usor si creste riscul infectiilor urinare.

7 Evita alcoolul si cofeina. Aceste substante irita vezica urinara. Ceaiul de musetel sau papadie calmeaza senzatia de arsura si ajuta la intarirea sistemului imunitar.

8 Mentine o igiena corecta. Este indicat sa iti speli organele genitale cel putin o data pe zi, folosind apa si sapun. Femeile, in special, trebuie sa se stearga din fata spre spate, cu servetele igienice. Tot femeile trebuie sa evite folosirea de deodorante parfumate sau spumante pentru regiunile genitale. Aceste  produse irita mucoasa uretrei.

De asemenea, este indicat sa se urineze inainte si dupa fiecare contact sexual, iar organele genitale sa fie bine spalate. In acest fel sunt eliminate bacteriile.

Este recomandat ca hartia igienica pe care o folosesti sa fie fina si alba, fara arome. Vopselele si parfumurile folosite la fabricare pot cauza inflamatii ale tractului urinar. De asemenea, femeile ar trebui sa foloseasca absorbante, in loc de tampoane interne. Acestea favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si a infectiilor urinare.

9 Poarta lenjerie intima din bumbac. Bumbacul permite aerisirea pielii si mentinerea uscata a pielii. In acest fel, bacteriile nu se mai pot inmulti. Lenjeria intima din materiale sintetice favorizeaza inmultirea bacteriilor. Este indicat ca lenjeria intima sa fie schimbata zilnic. De asemenea, foloseste lenjeria potrivita corpului tau, care sa nu te stranga.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare