Boli

#lentile de contact #lentile #ochi

8 reguli de ingrijire a lentilelor de contact

Lentilele de contact sunt accesorii indispensabile persoanelor care au probleme cu vederea dar nu suporta ochelarii, insa si celor care au din cand in cand nevoie de o schimbare de look . Pe cat de utile sunt lentilele de contact, pe atat de periculoase se pot dovedi daca nu sunt ingrijite in utilizate in mod corect.


Lentilele de contact au contact direct cu suprafata oculara, iar daca ele nu sunt perfect curate, pot provoca diverse infectii sau alergii.


Iata cateva sfaturi esentiale pentru ingrijirea lentilelor de contact, dar si cum te poti feri de diverse infectii si probleme oculare .


1 Spala-te pe maini cu apa si sapun inainte de fiecare utilizare a lentilelor de contact. Orice mica bacterie sau resturi lasate de lotiuni, geluri sau alte produse cu chimicale, pot cauza iritatie si durere daca intra in contact cu globul ocular. Este imperios necesar ca mainile tale sa fie curate inainte de a atinge lentilele sau zona ochilor.


2 Nu trece niciodata peste recomandarile medicului. Daca acesta ti-a spus sa foosesti lentilele doar o luna de zile, ar fi bine sa respecti acest sfat. Unele lentile sunt fabricate pentru purtare de scurta durata, iar depasirea acestui termen poate cauza probleme.


3 Ai grija de recipientul de stocare a lentilelor de contact. Spala-l, dezinfecteaza-l si usuca-l complet la perioade scurte de timp . Altfel, risti ca recipientul sa devina o „locuinta”grozava pentru bacterii care iti pot afecta mai tarziu vederea.  In mod normal, medicii recomanda sa speli recipientul dupa fiecare utilizare a lentilelor.


4 Nu lasa lentilele pe alte suprafete in afara de cutia special destinata lor. Chiar daca ai impresia ca zona respectiva este curata, risti sa ai parte de o infectie sau alte probleme oculare. De asemenea, nu baga lentilele in gura (cu scopul de a le tine cateva secunde intre buze) pentru ca microbii din gura pot fi foarte periculosi pentru zona ochilor.


5 Nu imprumuta nimanui lentilele tale de contact, chiar daca este vorba de o ruda foarte apropiata.  Lentilele tale iti sunt destinate doar tie. Nu trece peste aceasta regula de igiena pentru nimeni.


6 Daca in momentul in care porti lentilele de contact te confrunti cu roseata, durere, vedere incetosata  sau chiar si o mica senzatie de disconfort, da jos lentilele si mergi cat mai repede la medicul oftalmolog.


7 Nu dormi cu lentilele de contact decat daca medicul ti-a spus ca ai voie sa faci acest lucru. Daca vei dormi cu ele, lentilele vor deveni uscate din cauza faptului ca in perioada in care ochii sunt inchisi, nu au parte de aceeasi cantitate de oxigen. Ca rezultat, lentilele nu doar ca se vor usca usor, dar se vor dezlipi mai greu de ochi. Daca se intampla sa adormi cu ele, dimineata, inainte de a le scoate, pune-ti cateva picaturi de solutie in ochi.


8
Daca obisnuiesti sa te machiezi, este recomandat sa pui mai intai lentilele de contact pentru a evita contaminarea acestora cu mascara sau fard de pleoape .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare