Sare devine o adevarata amenintare pentru sanatatea unui om atunci cand este consumata in exces. Acest ingredient nelipsit din mancare este responsabil de cresterea tensiunii arteriale, iar un studiu recent a demonstrat ca adaugarea sarii in alimente reduce cu peste doi ani speranta de viata pentru barbati si cu un an si jumatate pentru femei.
Aportul zilnic de sare pentru adulti este de sase grame, insa majoritatea oamenilor consuma aproximativ noua grame. Acest lucru poate duce la cresterea tensiunii arteriale, care, la randul ei, creste riscul atacurilor de cord, al accidentelor vasculare cerebrale si dementei vasculare.
Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Edinburgh a demonstrat faptul ca o dieta bogata in sare a crescut cu 75% nivelul hormonului de stres la soareci. Soarecii au, in general, o dieta saraca in sare, dar aici consumul de sare a imitat aportul uman. Specialistii au descoperit ca nivelul hormonului de stres in repaus creste, iar raspunsul hormonal al soarecilor, in fata stresului, a fost dublu fata de cel al rozatoarelor care au avut o dieta normala.
Matthew Bailey, profesor la Centrul pentru Stiinte Cardiovasculare al Universitatii din Edinburgh, a declarat ca ”oamenii sunt ceea ce mananca”, iar intelegerea modului in care alimentele bogate in sare afecteaza sanatatea mintala este un pas important.
Consumul excesiv de sare a fost asociat si cu riscul crescut de hipertensiune arteriala. Acesta reprezinta un factor de risc pentru boli de inima si accident vascular cerebral. De asemenea, hipertensiunea arteriala este si o cauza a bolilor de rinichi.