Boli

#consum sare #pericol #sare

Consumi prea multa sare? Iata la ce pericol te supui fara sa stii!

 

Deja nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca sarea este daunatoare pentru inima si pentru tensiunea arteriala. Stiai la ce pericol te expui atunci cand consumi sare in exces?

Sare devine o adevarata amenintare pentru sanatatea unui om atunci cand este consumata in exces. Acest ingredient nelipsit din mancare este responsabil de cresterea tensiunii arteriale, iar un studiu recent a demonstrat ca adaugarea sarii in alimente reduce cu peste doi ani speranta de viata pentru barbati si cu un an si jumatate pentru femei.

Aportul zilnic de sare pentru adulti este de sase grame, insa majoritatea oamenilor consuma aproximativ noua grame. Acest lucru poate duce la cresterea tensiunii arteriale, care, la randul ei, creste riscul atacurilor de cord, al accidentelor vasculare cerebrale si dementei vasculare.

Studiul cercetatorilor de la Universitatea din Edinburgh a demonstrat faptul ca o dieta bogata in sare a crescut cu 75% nivelul hormonului de stres la soareci. Soarecii au, in general, o dieta saraca in sare, dar aici consumul de sare a imitat aportul uman. Specialistii au descoperit ca nivelul hormonului de stres in repaus creste, iar raspunsul hormonal al soarecilor, in fata stresului, a fost dublu fata de cel al rozatoarelor care au avut o dieta normala.

Matthew Bailey, profesor la Centrul pentru Stiinte Cardiovasculare al Universitatii din Edinburgh, a declarat ca ”oamenii sunt ceea ce mananca”, iar intelegerea modului in care alimentele bogate in sare afecteaza sanatatea mintala este un pas important.

Consumul excesiv de sare a fost asociat si cu riscul crescut de hipertensiune arteriala. Acesta reprezinta un factor de risc pentru boli de inima si accident vascular cerebral. De asemenea, hipertensiunea arteriala este si o cauza a bolilor de rinichi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului