Este vorba despre nucsoara, un condiment cu o aroma placuta, folosit de multe persoane in preparatele culinare. Insa, in doze mari, nucsoara este un aliment toxic.
Advertismentul specialistilor: halucinatii si nocivitate extrema
Specialistii avertizeaza ca nucsoara contine o substanta numita miristicina, caare duce la halucinatii si alte efecte secundare, daca este consumata in doze mari.
O cantitate mica, de doua lingurite de nucsoara este extrem de nociva pentru organism, avertizeaza specialistii.
Ce este miriscina, substanta cu efecte halucinogene
Miristicina este compusul activ din nucsoara, responsabil pentru aroma distincta a acesteia. Miriscina este si cea care duce la efecte secundare nocive,daca nucsoara este consumata in cantitati mari. Pe langa halucinatii, miristicina duce la intoxicatii, care se manifesta prin greata, voma, confuzii mentale si in cele din urma, halucinatii.
Nucsoara, un condiment la care nu trebuie sa renunti, ci sa-l consumi cu masura
In ciuda acestor efecte nocive, nucsoara ramane un condiment apreciat in bucatarie. Din fericire insa, in retete este folosit cu masura, fiind suficiente, de regula, ¼ sau ½ lingurita de nucsoara la o prajitura, sau la prepararea unui sos, pentru mai multe portii.
Pentru a ajunge la intoxicatii si halucinatii este necesar sa se consume cel putin 1-2 lingurite de nucsoara de o singura persoana, intr-o zi.