Boli

#boala pulmonara #boala pulmonara obstructiva cronica #BPOC

BPOC, o afectiune medicala fatala: Doar doua crize de BPOC cresc cu 80% riscul de deces al romanilor

BPOC, boala pulmonara obstructiva cronica, este o afectiune medicala grava, a treia cauza de deces la nivel global, deseori asociata cu complicatii cardiovasculare. In contextul Zilei Mondiale a BPOC, Societatea Romana de Pneumologie (SRP) trage un semnal de alarma cu privire la impactul negativ major al acestei patologii asupra vietii pacientilor si a intregului sistem de sanatate din Romania.

 

„Pacientii cu BPOC trec de multe ori prin crize, mai corect spus exacerbari, care le afecteaza viata. Exacerbare inseamna o perioada in care simptomele se agraveaza sau apar simptome noi: tusea se intensifica, devine productiva si purulenta, iar dispneea se accentueaza pana cand pacientul oboseste la cele mai mici eforturi. Exacerbarile sunt responsabile, la nivel global, de 50–75% din costul serviciilor de asistenta medicala, de aceea, prevenirea sau reducerea numarului exacerbarilor severe pot avea un impact pozitiv major asupra costurilor. Spitalizarea reprezinta, de altfel, cea mai importanta componenta a costului unei exacerbari BPOC - aproape 50% din costurile legate de BPOC din Europa sunt cauzate de spitalizari.” explica Prof. Univ. Dr. Roxana Maria Nemes, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Romania cheltuie anual aproximativ 220 milioane de lei pentru 81.000 de cazuri de spitalizare, continua si de zi. Aceasta suma reprezinta 1% din bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. Peste 30% dintre cazurile cu diagnostic principal de BPOC, luate in evidenta la nivel de spital, s-au prezentat cu o exacerbare acuta.

„In Romania, BPOC are un impact important asupra populatiei generale, 8,3% dintre romani fiind diagnosticati cu aceasta boala care genereaza costuri importante la nivelul sistemului de sanatate. Pacientul cu BPOC sta mai multe zile internat in spital: o analiza preliminara facuta de SRP arata ca la nivelul unui an calendaristic, peste 60% dintre pacienti au o durata a spitalizarii de cel putin 5 zile, un procent semnificativ dintre ei depasind 8 zile. De asemenea, pacientii cu BPOC sever stau mai multe zile internati la terapie intensiva versus alte patologii. 74% dintre acesti pacienti sunt pensionari - persoane cu venituri de multe ori limitate. Cu toate acestea, in Romania, nivelul de compensare a medicamentelor pentru BPOC este doar 50%, un factor care genereaza consecinte negative asupra accesului pacientilor la tratamente. A venit momentul sa prioritizam pacientii cu BPOC si aceasta patologie la nivel de decizii de politica publica si sa asiguram un acces la tratament la standarde europene.” spune Prof. Univ. Dr. Florin Mihaltan, Presedintele ales al Societatii Romane de Pneumologie.

Poluarea reprezinta unul dintre factorii principali de risc ai BPOC. „Ceea ce respiram influenteaza sanatatea noastra. Din pacate, atat la nivel mondial, cat si in Romania, problemele de calitatea aerului sunt in crestere. OMS arata ca dintre decesele premature legate de poluarea aerului, peste 50% sunt cauzate de maladiile ce afecteaza plamanul, iar dintre acestea, 40% sunt relationate cu BPOC. Costul limitarii schimbarilor climatice azi este mult mai mic comparativ cu abordarea consecintelor in viitor.” declara Prof. Univ. Dr. Ruxandra Ulmeanu, Directorul Scolii de Pregatire Postuniversitara a Societatii Romane de Pneumologie.

Prof. Univ. Dr. Cristian Oancea atrage atentia asupra gravitatii bolii si a importantei prioritizarii reale a BPOC de catre autoritati, pacienti, medici: „BPOC este a treia cauza de deces la nivel mondial, iar 1 din 4 pacienti cu aceasta afectiune sunt diagnosticati cu cancer pulmonar. Exacerbarile asociate au efecte atat asupra plamanilor, cat si asupra inimii: riscul de infarct miocardic este de doua ori mai mare in primele 5 zile dupa o exacerbare moderata a BPOC. Iar riscul de deces creste cu 80% dupa 2 exacerbari moderate in decurs de 1 an. Mai mult de jumatate dintre pacientii spitalizati din cauza unei exacerbari decedeaza in primii 5 ani dupa spitalizare. BPOC este introdusa in Strategia Nationala de Sanatate pana in 2030, insa pacientii din Romania care traiesc cu aceasta boala grava au nevoie sa fie prioritizati in mod real prin actiuni concrete de politica publica care sa imbunatateasca managementul bolii”.

Reprezentantii asociatilor pacientilor cu afectiuni cronice se alatura apelului de prioritizare a BPOC pe agenda de sanatate publica in Romania prin vocea lui Radu Ganescu si a Luminitei Valcea (COPAC-Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania): „BPOC este o afectiune fatala, care vine la pachet cu multe complicatii pulmonare si cardiovasculare, iar pacientii care au acest diagnostic trec de multe ori prin crize si episoade acute de boala care le afecteaza profund viata. Din pacate, in plus fata de problemele de sanatate pe care acestia le au, sunt nevoiti sa faca si alegeri fatidice: daca si ce tratament isi iau in fiecare luna. Pentru ca in BPOC, compensarea este la 50%, ceea ce inseamna ca accesul la terapii poate fi de 0%. Trebuie ca aceasta realitate sa se schimbe pentru pacientii cu BPOC, iar boala lor sa fie o prioritate pentru autoritatile din Romania!”. Punctul de vedere COPAC este impartasit si de Vasile Barbu, reprezentantul Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor: „Din pacate, in Romania, pacientii cu BPOC sunt discriminati, pentru ca ei azi nu au acces la tratament compensat adecvat, care sa ii ajute in mod real sa aiba grija cum trebuie de boala lor. De multe ori, 50% inseamna zero pentru un pacient cu BPOC. In Romania anului 2023 este inadmisibil sa fie categorii de pacienti care nu au acces la tratament si care sunt nevoiti sa aleaga ce organ vital sau ce afectiune pun pe primul loc. Aceasta situatie trebuie schimbata acum!”.

Ce este BPOC?

Bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC) este o boala cronica de plamani caracterizata prin simptome respiratorii cronice (dispnee, tuse, productie de sputa si/sau exacerbari) si care afecteaza atat bronhiile (bronsita cronica), cat si plamanii (emfizem). Ce se intampla de fapt, este o ingustare progresiva si ireversibila a bronhiilor, ceea ce duce la scadere progresiva a capacitatii respiratorii. Fara tratament, BPOC duce la reducerea prematura si severa a capacitatii respiratorii, ceea ce duce la invaliditate si moarte prematura. BPOC-ul moderat inseamna 6 ani de viata pierduti, in timp ce BPOC-ul sever genereaza o pierdere de 9 ani de viata.

Cauzele principale ale BPOC sunt fumatul, poluarea, statusul socio-economic scazut, infectiile din timpul copilariei.

Diagnosticare

Primul pas in diagnosticarea BPOC il reprezinta spirometria. De aceea, Societatea Romana de Pneumologie anunta ca in perioada 18-19 noiembrie, in intervalul 10.00-22.00, medici si tehnicieni vor efectua spirometrii gratuite in Sun Plaza, Bucuresti, Calea Vacaresti, nr. 391.

Doritorii sunt asteptati. Nu este nevoie de programare, iar testarea nu doare si nu dureaza mult.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului