Boli

#sanatate #boli #limfonul hodgkin #cancer limfatic # sistem limfatic

Ce trebuie sa stii despre limfomul Hodgkin

Limfomul Hodgkin este o afectiune severa, care insa se poate trata, iar pacientii pot duce o viata normala. Un stil de viata sanatos, bazat pe alimentatie corecta, miscare si odihna corespunzatoare fac ca diagnosticul sa fie mai bland.

Ce este limfomul Hodgkin

Limfomul Hodgkin, cunoscut si sub numele de boala Hodgkin, este cancerul sistemului limfatic, parte a sistemului imunitar. Aceasta boala face ca celulele din sistemul limfatic sa se dezvolte anormal si sa se raspandeasca in afara sistemului limfatic.

Pe masura ce boala avanseaza, compromite abilitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor. Limfomul Hodgkin este unul dintre cele doua tipuri de cancer care afecteaza sistemul limfatic. Celalalt tip de cancer, limfomul non Hodgkin, este mult mai intalnit.

Simptomele limfomului Hodgkin

Printre semnele limfomului Hodgkin se numara:

inflamarea nodulilor limfatice din zona gatului, abdomenului sau subsuoarei

oboseala persistenta

febra

frisoane

transpiratie nocturna

scadere in greutate brusca

tuse

probleme de respiratie

dureri toracice

lipsa apetitului

mancarimi

sensibilitate crescuta la alcool si durere.

Cauzele limfomului Hodgkin

Specialistii sunt de parere ca limfomul Hodgkin apare atunci cand o celula, denumita celula B, dezvolta o mutatie in propriul ADN. Mutatia trasmite celulelor mesajul sa se divida rapid si sa continue sa supravietuiasca atunci cand celulele sanatoase mor.

Mutatia cauzeaza dezvoltarea unui numar mare de celule B anormale care se acumuleaza in sistemul limfatic, acolo unde distrug toate celulele sanatoase.

Factori de risc ai limfomului Hodgkin

Printre factorii care maresc riscul de limfom Hodgkin se numara:

Varsta. Limfomul Hodgkin este mai intalnit la persoanele cu varste intre 15 si 35 de ani, dar si la cei de peste 55.

Istoric familial de limfom. Persoanele care au in familie membrii care au aceasta boala sunt mai predispuse la limfomul Hodgkin.

Sex. Barbatii sunt mult mai predispusi la limfomul Hodgkin decat femeile.

Sistem imunitar slabit. Persoanele care au un sistem imunitar slabit, care sufera de SIDA sau au suferit un transplant care a necesitat medicamente pentru suprimarea raspunsului imunitar sunt mai predispuse la limfomul Hodgkin.

Stilul de viata si limfomul Hodgkin

Afla mai multe despre limfomul Hodgkin. Persoanele care sufera de acest tip de cancer trebuie sa se documenteze foarte bine pentru a fi la zi cu toate informatiile si inovatiile privind aceasta boala. In acest fel se vor simti mai in siguranta si vor afla detalii interesante despre tratamentele pe care le pot urma.

Mentine un sistem puternic de suport. Persoanele care sufera de limfomul Hodgkin vor face mai usor fata acestei provocari daca isi vor mentine optimismul si vor avea alaturi persoane care sa ii incurajeze. De asemenea, este foarte important sa discuti si cu un psiholog, care te va ajuta sa treci mai usor peste aceasta perioada dificila.

Fa-ti timp pentru tine. Incearca sa mananci bine, sa te relaxezi si sa te odihnesti suficient. Aceste masuri te vor ajuta sa combati stresul si anxietatea.

Fii activ. Chiar daca esti diagnosticat cu cancer, nu trebuie sa nu mai faci lucrurile care odata iti faceau placere. Este foarte important sa fii activ si sa te implici in cat mai multe activitati.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare