Boli

#sanatate #boli #dermatita #eczeme # iritatie piele

Ce trebuie sa stii despre eczema

Eczema este o afectiune severa a pielii, care se manifesta prin iritatii si mancarimi care distrug pielea. Este foarte important sa mentii o igiena corespunzatoare si sa hidratezi pielea foarte bine, cu creme si lotiuni hranitoare care sa previna uscarea pielii.

Ce este eczema

Eczema, cunoscuta si sub numele de dermatita atopica, este o inflamatie cu mancarimi a pielii. Este o afectiune cronica, care poate fi insotita de astm si alergii.

Aceasta iritatie poate afecta orice zona a pielii, insa de obicei apare pe brate sau in spatele genunchilor. Eczema este un rezultat al raspunsului pielii sensibile la alergenii din mediul inconjurator si disfunctii ale sistemului imunitar.

Simptomele eczemei

Printre semnele si simptomele eczemei se numara:

pete rosii sau maro pe piele

mancarimi severe, in special in timpul noptii

umflaturi mici pe piele, adesea umplute cu lichid

piele crapata

piele sensibila si dureroasa la atingere.

Chiar daca petele pot aparea oriunde pe piele, apar mai ales pe maini, brate, coate, genunchi, incheieturi, fata, gat si piept. Eczema poate afecta si pielea din jurul ochilor, inclusiv pleoapele. Scarpinarea poate agrava iritatiile pielii.

De obicei, eczema apare in copilarie, in jurul varstei de 5 ani, si persista si la maturitate. Are perioade in care dispare complet, dupa care sa erupa cu violenta, ducand chiar si la infectii severe.

Factori care agraveaza eczema

Majoritatea persoanelor care sufera de eczema sunt infectati si cu stafilococul auriu. Aceste bacterii se dezvolta rapid atunci cand pielea este crapata, ceea ce agraveaza simptomele.

Alti factori care agraveaza simptomele eczemei sunt:

pielea uscata

baile si dusurile lungi si fierbinti

stresul

transpiratia

schimbarile rapide de temperatura

umiditatea redusa

detergentii

hainele si materialele din lana

praful sau nisipul

fumul de tigara

poluarea

anumite alimente, precum ouale, laptele, pestele sau soia.

Cand sa mergi la medic

Mergi la medic daca iritatiile sunt atat de severe incat iti afecteaza calitatea somnului, pielea devine dureroasa sau suspectezi ca pielea s-a infectat.

Cauzele eczemei

Cauzele exacte ale eczemei nu sunt cunoscute, insa specialistii sunt de parere ca este declansata de o combinatie de factori precum pielea uscata si iritata si o dereglare a sistemului imunitar. Stresul si alte afectiuni emotionale agraveaza eczema.

Cum sa previi eczema

Pentru a preveni eczema este foarte important sa eviti uscarea excesiva a pielii. Evita baile lungi, cu apa fierbinte. Daca nu pot renunta la ele, este indicat sa folosesti geluri si creme de baie hidratante, care sa hraneasca pielea. Dupa baie este indicat sa aplici pe piele uleiuri si lotiuni care sa mentina piele hidratata.

De asemenea, este indicat sa folosesti un singur tip de sapunuri si detergenti. Alege sortimetne delicate, care curata pielea fara a indeparta in exces uleiurile naturale ale pielii. Deodorantele si sapunurile antibacteriene usuca pielea in exces, astfel ca este indicat sa le eviti. Foloseste sapunul doar pentru fata, zonele genitale, maini si picioare.

Cand isi de la dus, usuca pielea delicat, cu prosopul, prin tamponare. Nu freca pielea in exces. Hidrateaza pielea corespunzator, in fiecare zi, dupa dus. De asemenea, si cosmeticele pe care le folosesti trebuie sa fie hidratante si sa nu usuce pielea.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare