Boli

#hieprtensiune #hipertensiune arteriala

Ce trebuie sa stii despre hipertensiunea arteriala

Cum este diagnosticata?

Tensiunea arteriala sa masoara in milimetri coloana de mercur (mm Hg) si este compusa din doua valori ale presiunii sangelui la nivelul arterelor: prima este sistolica, iar cea de-a doua diastolica. De regula, diagnosticul de hipertensiune arteriala se stabileste atunci cand media valorilor inregistrate de tensiometru in cazul a cel putin doua vizite medicale separate este de 130/80 mm Hg sau mai mare. Daca tensiunea arteriala depaseste 180/120 mm Hg, se constata aparitia unei crize hipertensive care necesita ajutor medical de urgenta.

Dupa implinirea varstei de 40 de ani, se recomanda masurarea tensiunii de catre un medic in fiecare an. Acelasi lucru este valabil si in cazul persoanelor intre 18 si 39 de ani daca prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta afectiune cardiovasculara. Totodata, este ideal ca dupa implinirea varstei de 3 ani, copiii sa beneficieze de monitorizarea tensiunii arteriale la fiecare control anual. [1, 3]

Cauzele principale

Tensiunea arteriala este influentata de cantitatea de sange pompata de inima si de dificultatea cu care sangele circula prin artere. Prin urmarea, valorile masurate cresc pe masura ce inima pompeaza din ce in ce mai mult sange si arterele sunt mai inguste. Cauzele care pot conduce la o astfel de situatie sunt diverse, existand doua tipuri distincte de hipertensiune arteriala: primara si secundara.

In cazul adultilor, de multe ori, cea primara nu are cauze bine definite. De regula, se dezvolta gradual, in decursul mai multor ani, procesul putand fi accelerat de aparitia arteriosclerozei - procesul prin care anumite grasimi si substante se acumuleaza la nivelul peretilor arteriali.

Daca hipertensiunea este secundara, cauza sa este o alta problema de sanatate. Apare de regula subit si conduce la valori ale tensiunii arteriale mai mari decat forma primara. Lista de afectiuni si medicamente care o pot favoriza include:

  • Tumorile glandelor suprarenale;
  • Anumite contraceptive, analgezice si medicamente cu prescriptie medicala;
  • Drogurile ilegale;
  • Defectele cardiace congenitale;
  • Bolile de rinichi;
  • Afectiunile tiroidei;
  • Apneea obstructiva in somn. [1, 2]

Modificari ale stilului de viata

De multe ori, tratamentul recomandat pentru controlarea tensiunii arteriale marite implica si anumite schimbari ale stilului de viata:

  • Opteaza pentru o dieta sanatoasa, bogata in cereale integrale, fructe, legume, produse lactate cu un continut redus de grasime, carne slaba si nuci;
  • Include activitati fizice regulate precum mersul alert, ciclismul, dansul sau inotul in programul zilnic pentru a fi activ pentru cel putin 150 de minute in fiecare saptamana;
  • Limiteaza consumul de sare - acesta nu ar trebui sa depaseasca 1.500 de miligrame pe zi;
  • Asigura un nivel de potasiu optim (intre 3.000 si 3.500 de miligrame zilnic) prin consumul de banane, spanac, fasole, rosii, iaurt sau portocale. Consulta medicul in aceasta privinta daca suferi de afectiuni precum bolile de rinichi care implica mai multa atentie in privinta potasiului;
  • Renunta la alcool si fumat, ambele contribuind la cresterea tensiunii arteriale si uneori la diminuarea efectelor medicatiei administrate;
  • Bucura-te de 7-9 ore de somn in fiecare zi si incearca sa reduci nivelul de stres experimentat. [3, 4]

Hipertensiunea arteriala este o afectiune comuna care de multe ori nu provoaca simptome evidente. Netratata la timp poate conduce la afectiuni cardiovasculare serioase care pot pune viata in pericol. Din acest motiv este important sa optezi pentru un consult de specialitate periodic si sa urmezi intocmai recomandarile medicale.

Bibliografie:

  1. “High Blood Pressure (Hypertension) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/symptoms-causes/syc-20373410. Accesat la 26 Jan. 2023.
  2. ‌Jordan, Jens, et al. “Arterial Hypertension.” Deutsches Ärzteblatt International, 20 Aug. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6156553/, 10.3238/arztebl.2018.0557. Accesat la 26 Jan. 2023.
  3. ‌“High Blood Pressure (Hypertension) - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic.” Mayoclinic.org, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/diagnosis-treatment/drc-20373417. Accesat la 26 Jan. 2023.
  4. ‌https://www.facebook.com/WebMD. “Lifestyle Changes That Can Lower Your Blood Pressure.” WebMD, 2022, www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/ss/lifestyle-changes-bp. Accesat la 26 Jan. 2023.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare