Boli

# deosebire #alergie #raceala

Alergie sau raceala? Iata cum sa le deosebesti

Raceala si alergia pot avea unele simptome comune, caz in care poate fi dificila, pentru pacient, identificarea diagnosticului corect. In acest articol poti descoperi cateva recomandari pentru diferentierea celor doua patologii, astfel incat sa le poti aborda adecvat, dar si precizari despre momentul in care este cazul sa cauti ajutor de specialitate.

Semnele distincte ale alergiilor

Alergiile reprezinta o reactie a sistemului imunitar la anumite substante care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor. Exista o varietate de tipuri de alergii, iar cauzele lor pot fi diverse. Printre cele mai comune alergii se numara cele la polen, mucegai, par de animale, anumite alimente, medicamente sau chiar praf. Factorii de risc ai rinitei alergice sunt: existenta altor alergii asociate, un istoric familial de alergii sau asocierea simptomelor cu anumite conditii de mediu. 

Simptomele generale ale alergiilor pot varia in functie de tipul de alergie, insa exista cateva semne comune care pot indica prezenta unei reactii alergice. Printre acestea se numara stranutul repetat, mancarimea nasului si a ochilor, lacrimarea excesiva, eruptiile cutanate sau urticaria, dificultatile de respiratie sau astmul. Aceste simptome pot fi deranjante si pot afecta calitatea vietii [1].

Durata si momentul aparitiei simptomelor pot fi si ele un indiciu important in diferentierea alergiilor de raceala. Spre deosebire de raceala, care se manifesta de obicei intr-un interval de 1-3 zile dupa expunerea la patogen, alergiile se pot declansa imediat dupa expunerea la alergen. In plus, ele pot persista pe o perioada mai lunga de timp, cata vreme pacientul este expus la alergen [2]. 

Simptomele caracteristice racelii

Raceala, cunoscuta si sub denumirea de infectie a cailor respiratorii superioare, este o boala contagioasa care afecteaza tractul respirator superior. Este cauzata, de obicei, de virusuri precum rinovirusul.

Simptomele tipice ale racelii includ stranutul, congestia nazala, secretiile nazale, durerea in gat, tusea, oboseala, durerile de cap, durerile musculare si, ocazional, febra. Aceste simptome apar de obicei la 1-3 zile dupa expunerea la virus si pot dura de la cateva zile pana la o saptamana [1].

Simptomele racelii se instaleaza treptat si pot varia de la usoare la severe. De obicei, incep cu o senzatie de mancarime, de usturime sau de arsura in nas si gat, urmata de stranut si secretii nazale. Pe masura ce raceala progreseaza, simptomele pot deveni mai severe si pot include tuse si febra.

Desi simptomele racelii pot fi similare cu cele ale altor boli, cum ar fi gripa, exista unele diferente cheie. De exemplu, raceala se instaleaza treptat, in timp ce gripa incepe brusc si este adesea insotita de febra mare si dureri musculare severe [3].

Cum sa diferentiezi alergia de raceala dupa simptome

Alergiile si racelile au simptome comune, cum ar fi stranutul, nasul infundat sau aparitia secretiilor nazale abundente. Totusi, exista anumite semne care pot diferentia cele doua afectiuni. De exemplu, febra, durerile de muschi sau oboseala sunt adesea asociate cu racelile, in timp ce mancarimea ochilor sau a gatului sunt mai frecvente in cazul alergiilor.

Un alt aspect important de observat este durata simptomelor. In general, o raceala dureaza intre 7-10 zile, pe cand alergia poate persista atat timp cat persoana este expusa la alergen. Daca simptomele persista mai mult de doua saptamani, este posibil sa fie vorba despre o alergie si nu o raceala [2].

Momentul anului in care apar simptomele poate fi, de asemenea, un indiciu important. Racelile sunt mai frecvente in sezonul rece, in timp ce alergiile pot aparea in orice perioada a anului, dar sunt mai comune in sezonul de primavara sau toamna, cand polenul este prezent in aer. Daca simptomele apar in aceeasi perioada in fiecare an, este posibil sa fie vorba despre alergii sezoniere.

Raspunsul organismului la tratament poate fi, de asemenea, un indiciu al tipului de afectiune. Medicamentele pentru raceala amelioreaza simptomele, dar nu le vindeca, in timp ce antihistaminicele pot reduce semnificativ simptomele alergiilor. Daca simptomele dispar rapid dupa administrarea unui antihistaminic, este posibil sa fie vorba despre o alergie [4].

Consultarea medicului: Cand si de ce este necesara?

Daca simptomele persista sau se agraveaza dupa o perioada de auto-tratament, ar trebui sa consulti un medic. De asemenea, daca simptomele se repeta frecvent sau daca apar alte simptome noi, este necesara o vizita la medic.

Vizita la medic este esentiala pentru a obtine un diagnostic corect si pentru a evita complicatiile. Auto-diagnosticarea si auto-tratamentul pot duce la probleme de sanatate serioase. De asemenea, medicul poate oferi sfaturi personalizate in functie de istoricul medical al pacientului [1]. 

Consultatia medicala efectuata la timp poate preveni complicatiile care pot aparea in urma ignorarii sau tratarii incorecte a simptomelor. Este esential sa subliniem ca orice afectiune, chiar si una aparent minora ca o raceala, poate duce la complicatii serioase daca nu este tratata corespunzator [2].

In concluzie, diferentierea dintre o alergie si o raceala poate fi dificila, dar nu imposibila. Prin intelegerea semnelor caracteristice fiecareia, poti sa le deosebesti destul de eficient. Totusi, consultarea medicului este esentiala pentru un diagnostic corect si un tratament adecvat.

Bibliografie:

1. “Cold, Flu, or Allergy?” NIH News in Health, 11 May 2017, newsinhealth.nih.gov/2014/10/cold-flu-or-allergy, accesat la 9.10.2023;

2. “Do You Know the Difference between Cold Symptoms and Seasonal Allergies?” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/common-cold/faq-20057857, accesat la 9.10.2023;

3. https://www.facebook.com/WebMD. “Is It a Common Cold or Allergies?” WebMD, www.webmd.com/cold-and-flu/common-cold-or-allergy-symptoms, accesat la 9.10.2023;

4. Tesch, David. “Cold Symptoms vs. Allergy Symptoms: How to Tell the Difference.” HealthPartners Blog, 10 Apr. 2018, www.healthpartners.com/blog/cold-or-allergies/#:~:text=Allergies%20usually%20do%20not%20cause%20wet%20coughs&text=A%20cold%20cough%20is%20wet, accesat la 9.10.2023.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare