Boli

#dermatita seboreica #dermatita

Ce trebuie sa stii despre dermatita seboreica?

Dermatita reprezinta inflamarea stratului superficial al pielii și se manifesta prin mancarime (prurit), inrosire, edem (inflamare), vezicule, cruste. Dermatita face referire la mai multe boli ale pielii, este un termen generic dat pentru eruptiile cutanate (la nivelul pielii). Exista mai multe feluri de dermatita, iar una dintre ele este dermatita seboreica.

Dermatita seboreica este o afectiune dermatologica cronica des intalnita care apare atat la adulti, cat si la adolescenti, copii, sugari. Provoaca o piele rosie, descuamata, insotita de mancarime și afecteaza zonele pielii care sunt bogate in sebum (unde se afla mai multe glande sebacee): fata, scalp, torace. Dermatita seboreica este cunoscuta si sub numele de eczema seboreica. Desi nu este o boala a glandelor sebacee, acestea favorizeaza dezvoltarea dermatitei seboreice.

La cine apare dermatita seboreica?

Dermatita seboreica poate afecta persoanele de orice varsta. La sugari, dermatita seboreica dispare de la sine si nu mai reapare. In schimb, la adulti urmeaza un tipar cu perioade de eruptie si remisie (pusee de acutizare si ameliorari) ce poate dura ani. Simptomele dermatitei seboreice variaza ca severitate de la persoana la persoana, de la matreata usoara pana la pete rosii, raspandite pe zone largi ale pielii, insotite de inflamatie si mancarime.

La bebelusi afectiunea se manifesta in primele trei luni de la nastere. Pe pielea capului apar asa numitele „cruste de lapte” ce pot cuprinde intreg scalpul. Exista cazuri cand scuamele se extind spre frunte, sprancene, obraji sau gat. De obicei, aceasta forma dispare spontan.

Care sunt simptomele dermatitei seboreice?

Dermatita seboreica se manifesta prin aparitia unor cruste groase la nivelul sprancenelor, liziera parului, scalp, frunte, obraji, toracele superior sau dupa urechi. Nu este o afectiune grava, nu cauzeaza complicatii, insa este suparatoare din punct de vedere estetic.

La nivelul pielii capului apare ca o matreata sau sub forma de cruste groase, albe ori galbui, fiind insotite de prurit (mancarime). Unele cruste adera de firele de par, dand un aspect neplacut. Pe fata, dermatita seboreica se localizeaza in santul nazo-genian (ridul de la nas spre gura) si la nivelul sprancenelor, manifestandu-se prin roseata si scuame.

Medicul dermatolog este cel care poate pune diagnosticul corect si prescrie un tratament adecvat. Prin urmare, daca suspectezi aparitia bolii, solicita o programare pentru o consultatie de specialitate.

Din ce cauza apare dermatita seboreica?

Printre cauzele care provoaca dermatita seboreica se numara sebumul. Acesta este produs de glandele sebacee si favorizeaza scalpul gras si aspectul uleios al tenului. Pe langa activitatea crescuta a glandelor sebacee, o alta cauza este si raspunsul imunologic anormal la o specie de ciuperci, Malessezia furfur. Aceasta traieste pe scalpul fiecaruia dintre noi, insa in mod normal, se regaseste intr-un numar mic. Nivelul crescut de sebum favorizeaza inmultirea ei. Alte cauze care mai contribuie la aparitia dermatitei seboreice sunt: frigul, umezeala, stresul, anxietatea, factorii genetici, afectiunile neurologice.

Ce trebuie sa mai stii:

  • Dermatita seboreica este o afectiune care nu se vindeca definitiv. Dispare, revine, prezinta agravari sezoniere. Este insa tinuta sub control cu tratament adecvat.
  • Dermatita seboreica nu este o boala contagioasa.
  • Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient in parte, medicul va prescrie produsele specifice, astfel incat semnele sa se remita pentru o perioada lunga de timp.
  • Se activeaza in special toamna, iarna si in conditii de stres si surmenaj. Vara se amelioreaza, in special dupa expunerea la soare.

Dermatita seboreica poate fi tinuta sub control cu o ingrijire adecvata. De aceea este importanta vizita la medicul dermatolog, care in functie de modul in care se manifesta va prescrie un tratament sigur si eficient. Dermatita seboreica nu trebuie lasata sa influenteze calitatea vietii. Ai grija de tine si de pielea ta!

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare