Boli

#musca #mancare

Ce trebuie sa faci imediat daca o musca se asaza pe mancarea ta

Sezonul cald este asteptat de toata lumea. Poti sa te misti in voie si sa mananci la terase sau in gradina ta. Cel mai mare cosmar vara sunt insa insectele. De foarte multe ori, tantarii si mustele ne dau mari batai de cap atunci cand iesim la terase. Ce trebuie sa faci insa daca o musca se asayza pe mancarea ta. Aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun foarte multe persoane.

 

Medicii vorbesc si ei despre acest scenariu care poate deveni cotidian pentru multi oameni, mai ales cand vine primavara sau vara si aceste insecte apar peste tot. Ar trebui sa arunci mancarea? Cel mai important lucru este sa luati o decizie rapida in fata acestui eveniment nefericit.

Cel mai neplacut fapt este ca aceste insecte au un mecanism de hranire destul de respingator, deoarece expulzeaza saliva pentru a-si lichefia hrana. Dar... au facut deja acest lucru in mii de alte locuri, de la fecale, gunoaie, cadavre, deseuri si locuri care ar putea fi contaminate.

Din acest motiv, se pune intrebarea ce trebuie sa faceti daca o musca aterizeaza pe mancare. Va vom da acum cateva sugestii.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, printre bolile care pot fi transmise de muste se numara febra tifoida, paratifoida, holera, dizenteria bacilara, diareea infantila, dizenteria amibiana, giardioza, oxiuriaza, ascaridioza, trichuriaza si teniaza.

Actioneaza rapid daca o musca se opreste pe mancarea ta

In urma cu cativa ani, OMS a prezentat un scenariu ingrijorator in care erau implicate aceste insecte:

"O musca de casa se hraneste cu fecale umane intr-o latrina folosita de un purtator de febra tifoida si apoi aterizeaza pe o salata de carne pregatita intr-un restaurant. Musca inoculeaza in alimente bacterii patogene (inclusiv Salmonella typbi, bacilul tifos) care se inmultesc rapid in acest mediu ideal. Cateva ore mai tarziu, clientii restaurantului consuma salata de carne, se infecteaza si fac febra tifoida.

Primul lucru care trebuie stiut este ca, daca musca se opreste pentru o clipa si dispare in cateva secunde, contaminarea alimentelor este putin probabila. Adevarata problema apare atunci cand acestea raman mult timp in mancare.

Adevarata problema, potrivit expertilor, apare atunci cand mustele satu mai mult timp pe mancare, deoaece atunci exista sanse mari ca acestea sa o contamineze. Cel mai bun lucru de facut este sa tai bucata de mancare si sa continui sa mananci restul fara griji.

FOTO: antena1.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare