Boli

#ce este afazia #afazie #bruce willis #boli

Ce este afazia, tulburarea de limbaj de care sufera Bruce Willis?

Afazia este o tulburare neurologica a capacitatii de a comunica. Aceasta poate afecta vorbirea, scrierea sau intelegerea. Este cea mai frecventa afectiune care apare dupa un accident vascular cerebral, un traumatism cranian sau dementa. Bruce Willis a anuntat ca renunta la cinematografie dupa ce a fost diagnosticat cu afazie.

 

Actorul Bruce Willis a anuntat, prin intermediul familiei sale, ca se retrage din actorie dupa ce a fost diagnosticat cu afazie.

Afazia este o tulburare neurologica care apare brusc. Ne afecteaza capacitatea de a comunica si nu este o boala in sine, ci un semn al unei alte probleme. De obicei, apare dupa un accident vascular cerebral.

Care sunt cauzele afaziei

Poate aparea si din alte motive care pot afecta creierul, cum ar fi o lovitura puternica la cap, o tumoare sau o infectie. In cazul in care apare fara o cauza aparenta, poate fi un prim semn al unei boli degenerative, cum ar fi dementa sau boala Parkinson.

In cazul lui Bruce Willis, familia nu a precizat patologia initiala care a provocat afazia. Nici nu au dat prea multe detalii despre cum se manifesta aceasta in cazul sau.

Afazia afecteaza modul in care comunicam, dar o poate face in multe moduri diferite, atat in vorbire si ascultare, cat si in intelegerea cititului si a scrisului. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:

Rostirea de cuvinte sau propozitii fara sens sau incomplete.

Inlocuirea unui cuvant cu altul. De exemplu, aratand spre un telefon si spunand "da-mi lampa".

Exista diferite grade de afazie. Unii pacienti pot vorbi relativ corect, altii se exprima ca si cum nu stapanesc limba, pana la afazia globala, care devine de neinteles.

"Daca afazia a fost cauzata de o boala neurodegenerativa, care in aceste cazuri se numeste afazie progresiva, pacientul se va agrava progresiv pe masura ce boala avanseaza", explica cei de la Societatea Spaniola de Neurologie.

FOTO: collider.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare