Boli

#piele #boli de piele #piele sensibila #pete piele

Ce spune pielea despre sanatatea ta

Pielea este o fereastra catre sanatatea si afectiunile de care poti suferi. Chiar daca nu iti dai seama, pielea iti transmite semnale care arata ca ceva nu este in ordine. De altfel, foarte multe afectiuni, unele dintre ele foarte severe, se manifesta mai intai la nivelul pielii.

Afla la ce trebuie sa fii atent:

 

Iritatii in forma de fluture


Iritatiile in forma de fluture care apar in zona fetei sunt adesea primul semn al lupusului. Nu trebuie insa sa te alarmezi. Uneori aceste iritiatii pot fi si semnul rozaceei sau al dermatitei de contact. Trebuie insa sa mergi la medic pentru a depista care este problema. Insa, cel mai adesea aceasta iritatie este caracteristica lupusului.
 

Plagi catifelate


Plagile catifelate pe gat sau subsuoara reprezinta un semn al diabetului. Aceasta problema, cunoscuta si sub numele de acanthosis nigricans, poate fi benigna sau poate fi cauzata de obezitate. In cazuri rare, acanthosis nigricans poate aparea in alte parti ale corpului, precum maini sau buze, ceea ce poate indica cancerul.
 

Plagi pe picioare


Doctorii numesc aceasta afectiune nevrobioza diabetica. Asa cum sugereaza si numele este un semn distinctiv al diabetului. Apare intai ca o pata rosie, insa in timp devine mai lucioasa, cu margini rosii si interior auriu. Uneori aceasta pata devine si dureroasa.
 

Pete violete la incheieturi


Lichenul plan este o afectiune cutanata inflamatorie, sub forma unei eruptii. Este mai des intalnit la incheieturile mainilor, pe spate, gat, picioare si organe genitale. Aceste eruptii sunt dureroase si se manifesta si prin mancarimi si senzatie de arsura. Aceasta inflamatie poate fi un semn al hepatitei C. Este astfel foarte important sa mergi de urgenta la medic.
 

Pete portocalii pe spate


Aceste pete portocalii apar de obicei pe spate si au textura unei coji de portocale. Petele se pot intinde si pe obraji si nas. Aceste pete pot fi semnul unei afectiuni rare, scleroza tuberoasa. Cel mai adesea, aceasta afectiune se caracterizeaza prin tumori benigne care se dezvolta in creier si alte organe vitale.
 

Maini si picioare de "lemn"


Descoperita pentru prima oara in 1997, fibroza sistemica nefrogena apare mai intai ca o pata maronie la nivelul pielii de pe brate si picioare. Rapid, membrele devin maro si tari, avand aspect de lemn. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta problema este declasanta de anumite substante folosite in timpul testelor cu rezonanta magnetica, in special in randul persoanelor care sufera de afectiuni ale rinichilor.
 

Iritatii pe fese


Din fericire, eritemul necrolitic migrator este foarte rar. Se manifesta prin iritatii rosii, care apar de obicei pe fese. Este mai des intalnit in randul persoanelor de varsta a treia. Boala se declanseaza intai cu pete pe fese, care se raspandesc apoi pe tot corpul. Este asociata si cu limba rosie si dureroaa. De obicei, aceasta boala semnaleaza o tumoare pancreatica.

De obicei, atunci cand semnalezi diferite schimbari la nivelul pielii, este foarte important sa mergi la medic. De multe ori pot fi afectiuni usoare, usor de tratat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare