Boli

#varicocel #endometrioza #fertilitate #infectii genitale

Boli care afecteaza fertilitatea

Exista mai multe motive pentru care o femeie sau un barbat pot avea probleme de fertilitate. Unele afectiuni netratate in timp util pot provoca aceasta problema. Chisturile entometriozice, infectiile genitale sau dezechilibrele hormonale sunt doar cateva dintre aceste boli.

Endometrioza


Endometrioza este o afectiune ginecologica, intalnita la aproximativ 10 - 20% dintre femeile de varsta reproductiva. Aceasta se manifesta prin prezenta unor tesuturi endometriale localizate in alte locuri decat in mod obisnuit. Aceste chisturi pot fi prezente la nivelul ovarelor peritoneului, intestinului sau a vezicii urinare.

De regula prima faza a tratamentului impotriva chisturilor endometriozice este unul de natura medicamentoasa. Medicul ginecolog recomanda pastile pe baza de hormoni, insa daca acestea nu dau rezultatele dorite, se va recomanda interventia chirurgicala laparoscopica.
 

Infectii genitale


Bolile cu transmitere sexuale, cele care apar in urma unor avorturi sau ciupercile (candidoza) pot fi vinovate de infertilitate. Netratate, acestea cresc riscul de infecrtilitate cu 15%. Din acest motiv este recomandat sa eviti avorturile (sa folosesti o metoda contraceptiva potrivita pentru tine), sa folosesti prezervativul in cazul in care ai parteneri sexuali multipli si sa mergi periodic la ginecolog pentru un control de rutina.
 

Dezechilibrele hormonale


Inceperea sau terminarea brusca a unui tratament pe baza de hormoni poate avea efecte negative puternice la nivelul aparatului reproducator, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Evita sa urmezi asemenea tratamente daca acestea nu sunt recomandate de un medic specialist, in urma unui set de analize.
 

Varicocelul


Varicocelul reprezinta dilatarea venelor spermatice care dreneaza de la nivelul testiculului. Acestea se gasesc in cordonul spermatic unde formeaza plexul pampiniform. De regula, varicocelul se dezvolta dupa perioada pubertatii si reprezinta principala cauza de infertilitate masculina, fiind responsabile pentru 40% dintre cazuri.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare