Boli

#colesterol bun #colesterol #reducere colesterol

Masuri simple de reducere a colesterolului

Medicul te-a anuntat ca ai colesterolul marit? Atunci stii ca trebuie sa faci cateva schimbari in stilul tau de viata pentru a reduce nivelul de colesterol din sange. In acest fel vei reduce si riscul de numeroase afectiuni cardiovasculare.

Chiar daca medicul ti-a prescris cateva medicamente care ajuta la reducerea colesterolului, tot va trebui sa iti schimbi stilul de viata si sa devii o persoana mai activa.

Aceste sfaturi simple te pot ajuta sa ai o sanatate de fier:
 

Colesterolul, intre bun si rau


Organismul uman are nevoie de o cantitate mica de colesterol pentru a functiona corect. Insa, de cele mai multe ori consumam cantitati mari de grasimi saturate si colesterol, ceea ce duce la marirea nivelului de colesterol rau, LDL, din sange. Colesterolul LDL favorizeaza depunerea de placi pe vasele de sange, ceea ce in timp duce la numeroase afectiuni cardiace.

Colesterolul bun, HDL, ajuta insa la reducerea colesterolului rau din sange. Astfel, daca vrei sa reduci nivelul de colesterol din sange, este foarte important sa faci cateva schimbari in dieta ta.

1 Controleaza portiile. Multi dintre noi consumam prea multe mancaruri, mult mai mult decat organismul are nevoie. Portiile mari contribuie si la ingrasare, care este un factor de risc pentru colesterol. Astfel, este foarte important sa incepi cu portii mai mici. Ia ca masura standard chiar palma ta. Cand pregatesti carne sau peste, o portie trebuie sa fie cat palma ta. De asemenea, si portiile de legume si fructe trebuie sa fie de marimea unei palme.

2 Consuma alimente benefice pentru inima. Din alimentatia ta zilnica nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele proaspete. Antioxidantii din aceste alimente au numeroase beneficii pentru organism, de la reducerea nivelului de colesterol pana la prevenirea si tratarea unor afectiuni severe, precum cancer.

3 Consuma mai mult peste. O dieta benefica pentru inima trebuie sa contina si cantitati importante de peste. Pestele este sarac in grasimi saturate, insa bogat in acizi grasi omega 3. Acesti acizi ajuta la reducerea colesterolului si trigliceridelor. Consuma peste gras, precum somon, ton, pastrav sau sardine. Ai grija insa sa nu il consumi prajit, deoarece vei anula toate beneficiile acestui aliment.

4 Incepe ziua cu cereale integrale. Un bol cu cereale integrale are beneficii complete asupra organismului, pentru intreaga zi. Fibrele si carbohidratii complexi din cerealele integrale ofera satietate si controleaza apetitul. Cerealele integrale reduc si nivelul de colesterol din sange si previn afectiunile cardiovasculare.

5 Consuma nuci. Ai pofta de o gustare sanatoasa? Nucile sunt cele mai potrivite. Au un gust bun si ajuta la reducerea colesterolului. Sunt bogate in grasimi mononesaturate. Incearca insa sa nu consumi mai mult de 30 de grame pe zi, deoarece sunt bogate in calorii. De asemenea, consuma-le in stare cruda, fara sare, zahar sau ciocolata.

6 Ai grija la eticheta produselor. Atunci cand mergi la cumpraturi, ai grija la ce arunci in carucior. Citeste cu atentie etichetele si evita produsele care contin cantitati mari de sare, zahar si grasimi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare