Boli

#memorie # boli bizare #boli memorie #Sindromul hipertimestic

Boli ciudate: femeia pe care nu o poti pacali! Are o memorie cu adevarat de elefant

O femeie din America, in varsta de 40 de ani, sufera de o boala extrem de ciudata. Supranumita si "calendarul uman", AJ, asa cum a fost numita aceasta, deoarece a vrut sa isi protejeze identitatea, stie sa spuna cu lux de amanunte ce i s-a intamplat in fiecare zi in ultimii ani, de la cum a fost vremea pana la ce s-a scris in presa. 

Asadar, AJ isi aminteste orice detaliu din viata sa din ultimii 25 de ani, indiferent ca sunt intamplari personale sau lucruri de notorietate publica. Oamenii de stiinta spun ca memoria ei este "continua, de necontrolat si automata" si ca afectiunea de care sufera se numeste sindromul hipertimestic, boala care face ca femeia sa isi aminteasca cu exactitate tot ceea a ce a facut in fiecare zi a saptamanii, cum era vremea, ce discutat cu prietenii sau ce evenimente majore au avut loc in ultimii 25 de ani.

Medicii, socati

Cazul lui AJ a atras atentia tuturor medicilor din lume, care, la prima vedere, nu credeau ca femeia poate sa isi aminteasca cu lux de amanunte tot ceea ce a facut in ultimii 25 de ani. Acestia au supus-o pe femeie chiar si unor teste, iar rezultatele au aratat ca tot ceea ce povestea AJ corespundea cu realitatea.


Cercetatorii au catalogat afectiunea lui AJ in termenii unei memorii "incontrolabile, automate si de neoprit".

"Am studiat procesul de invatare si memoria timp de 50 de ani, dar n-am intalnit niciodata vreun caz asemanator. Nu stim insa daca mai exista oameni precum AJ", a declarat neurobiologul Jim McGaugh.

Cazul lui AJ nu este unic in lume, insa o memorie perfecta ca a ei i-a facut pe oamenii de stiinta sa fie mai prudenti cand vorbesc despre creierul uman si limitele acestuia.

Viata lui AJ, vazuta ca un film

AJ este un caz incredibil pentru medicina. Ea spune ca isi aminteste toate evenimentele in ordine cronologica si ca acetea ii apar in minte ca si cum s-ar uita la un film. Ea poate oferi un numar mare de detalii asupra intamplarilor din viata sa si este foarte calma atunci cand realizeaza acest proces. "Caut pur si simplu in minte imaginile respective si vad totul exact asa cum era atunci", a explicat AJ.

"Amintirile ei se declanseaza cu o rapiditate automata. Cateodata isi aduce aminte lucruri de care n-ar fi vrut sa vorbeasca. Din fericire, am putut verifica exactitatea lucrurilor povestite de ea cu ajutorul unui jurnal pe care AJ l-a tinut de la 10 pana la 34 de ani. E intr-adevar un caz incredibil", a adaugat neurobiologul Jim McGaugh.

Hiperthimesia, un concept nou in medicina

Hiperthimesia, sindromul pe care il are si AJ, a fost descoperit pentru prima data de savanti in anul 2006, deci este un concept foarte nou si putin cunoscut. In prezent, numai 20 de oameni sunt cunoscuti ca avand o asemenea memorie.

Desi foarte multi oameni obisnuiti si-ar dori sa aiba o asemenea memorie, cei care sufera de aceasta afectiune spun ca hiperthimesia este de fapt un blestem: ei nu pot uita absolut nimic, nici evenimentele traumatizante prin care au trecut, fiind condamnati sa si le aminteasca zilnic.

Sursa foto: antena3.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare