Boli

#ficat gras non-alcoolic #ficat gras

Asociatia „Din Grija Pentru Tine” lanseaza evaluarea gratuita a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic

Asociatia Din Grija Pentru Tine, organizatie non-guvernamentala dedicata luptei impotriva bolilor cronice, anunta lansarea platformei de evaluare a riscului bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD / Non-Alcoholic Fatty Liver Desease), punand la dispozitia utilizatorilor informatiile si instrumentele necesare pentru intelegerea, identificarea, constientizarea si evaluarea riscului de prevalenta a bolii hepatice non-alcoolice.

NAFLD este cea mai comuna boala a ficatului la nivel mondial si o cauza principala a bolilor si deceselor legate de ficat. Cu toate acestea, statisticile de calitate privind epidemiologia NAFLD la nivel global sunt rare si tendintele de evolutie in timp, de impact asupra populatiei, inclusiv dupa gen, nu au fost descrise pana acum. Totusi, potrivit un conform unor date recente*, prevalenta bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) este in crestere alarmanta la nivel global. Aceasta boala afecteaza o treime din populatia adulta generala la nivel mondial si poate avea consecinte grave asupra sanatatii.

„Prevalenta globala a bolii ficatului gras, care nu este cauzata de alcool, este mult mai mare decat s-a estimat anterior si continua sa creasca la o rata alarmanta. Cele mai recente studii, estimeaza ca o treime din populatia adulta globala generala sufera de boala ficatului gras non-alcoolic, barbatii fiind mult mai susceptibili sa dezvolte boala decat femeile. Prin urmare, este foarte important sa se ia masuri pentru cresterea gradului de constientizare a acestei boli si pentru promovarea unui stil de viata sanatos, care poate reduce riscul de NAFLD si poate imbunatati starea generala de sanatate, acesta fiind si obiectivul platformei noastre”, precizeaza Doru Mircea, Presedinte Asociatie „Din Grija Pentru Tine”.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei „Din Grija Pentru Tine”, NAFLD poate fi prevenita si tratata cu ajutorul unor schimbari in stilul de viata. Aceste schimbari includ mentinerea unui regim alimentar sanatos si echilibrat, limitarea consumului de alcool, practicarea exercitiilor fizice regulate si mentinerea unei greutati corporale sanatoase. In cazul in care NAFLD este diagnosticata, tratamentul poate include medicamente pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina si a reduce inflamatia hepatica.

In cadrul evaluarii gratuite, sunt analizati factori de risc asociati NAFLD, cum ar fi istoricul familial, stilul de viata, alimentatia si nivelul de activitate fizica. Pe baza acestor informatii, utilizatorii primesc o evaluare personalizata a riscului, indicand probabilitatea dezvoltarii sau prezentei bolii ficatului non-alcoolic.

Prin intermediul tuturor resurselor pe care le punem la dispozitie, ne propunem sa crestem gradul de constientizare si de educatie in ceea ce priveste bolile cronice si sa incurajam oamenii sa actioneze in timp util pentru un nivel de sanatate cat mai bun, spune Doru Mircea.

Despre Asociatia Din Grija Pentru Tine

Asociatia noastra este o organizatie non-guvernamentala dedicata promovarii sanatatii si luptei impotriva bolilor cronice. Asociatia isi propune sa ofere sprijin si informatii pentru prevenirea si gestionarea bolilor cronice, precum diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, inclusiv a bolii ficatului gras non-alcoolic (NAFLD). Prin intermediul tehnologiei si al resurselor noastre, isi doreste sa ajute oamenii sa aiba o viata sanatoasa, sa traiasca mai mult si mai bine.

 

* Utilizand baze de date complexe, echipa din Calgary a identificat rapoarte privind incidenta si prevalenta NAFLD in populatiile de studiu reprezentative pentru populatia adulta generala publicate de cand au inceput sa fie disponibile, pana la 25 mai 2021.

In total, 72 de publicatii, cu o populatie de peste 1 milion de adulti din 17 tari, au fost incluse in analiza prevalentei, iar 16 publicatii, cu o populatie de aproape 382.000 de persoane din cinci tari, au fost incluse in analiza incidentei.

Conform estimarilor lor, prevalenta globala generala a NAFLD este de 32,4%, cu o prevalenta in crestere constanta si semnificativa in timp, de la 25,5% in 2005 sau inainte pana la 37,8% in 2016 sau mai tarziu. Prevalenta globala este semnificativ mai mare la barbati decat la femei (39,7% fata de 25,6%).

Aceste cifre contrasteaza cu meta-analizele si revizuirile sistematice recente care plaseaza prevalenta globala a NAFLD intre 25,2% si 29,8%. Dupa regiune, datele lor plaseaza prevalenta NAFLD la 31,6% in Asia, 32,6% in Europa, 47,8% in America de Nord si 56,8% in Africa. Potrivit estimarilor lor, incidenta globala a NAFLD este de 46,9 cazuri la 1000 de persoane-ani, cu o incidenta mai mare la barbati decat la femei (70,8 vs. 29,6 cazuri la 1000 de persoane-ani).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare