Boli

#analize medicale #mamografie #teste medicale #analize medicale adulti

Analize si teste obligatorii dupa 50 de ani

Vizita la oftalmolog, mamografiile si controlul prostatei sunt analize zi investigatii pe care trebuie sa le faci mai des dupa varsta de 50 de ani. De asemenea, analizele pentru depistarea osteoporozei sau verificarea auzului se afla si ele pe lista testelor recomandate, atat femeilor, cat si barbatilor, dupa 50 de ani.

Dozare PSA

Daca esti barbat si esti trecut de 50 de ani, esti supus, intr-o oarecare masura, riscului de cancer de prostata. Daca iti vei face analize in timp util, cand tumora este in faza incipienta, sansele de vindecare sunt ridicate.

De regula, semnele de aparitie ale cancerului de prostata sunt: urinare frecventa, umflarea prostatei, dureri de sold sau dificultate la urinare.

Dozarea PSA inseamna o analiza de sange, din care se masoara nivelul antigenului specific prostatic (PSA). In situatia in care nivelul acestuia este mare, se va recomanda o biopsie pentru verificari amanuntite.
 

Mamografie


Din pacate, cancerul la mamar afecteaza o femeie din 10, insa cu ajutorul mamografiei poti descoperi in timp util celulele canceroase de la nivelul sanilor. In prima faza, medicul va palpa sanii pentru a identifica prezenta unor nereguli. Ulterior, daca va considera ca este necesar, acesta iti va recomanda o examinare radiologica a sanilor, efectuata cu un aparat special.

Daca este depistat in timp util, cancerul mamar are 90% sanse de vindecare.
 

Osteodensiometrie

Dupa varsta de 50 de ani, atat femeile, cat si barbatii, sunt supusi riscului de osteoporoza, boala care duce la fisurarea, fracturarea si chiar ruperea oaselor. Pentru a preveni astfel de efecte, este necesar un control si eventual o serie de tratamente specifice.

Examenul nu face decat sa masoare densitatea osoasa cu ajutorul razelor x.
 

Bilant cardio-vascular


Bolile cardio-vasculare se dezvolta fara simptome si fara dureri, asa ca sansele sa descoperi diverse boli la nivelul inimii sunt destul de mari. Verifica anual nivelul colesterolului si al trigliceridelor si masoara tensiunea arteriala. Doar asa poti preveni dezvoltarea bolilor de inima sau chiar alte probleme mai complicate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare