Boli

#placa bacteriana #dinti sanatosi #tartru #carie dentara

Placa bacteriana, dusmanul principal al sanatatii dintilor

Placa bacteriana, dusmanul numarul unu al sanatatii si frumusetii dintilor, incepe sa se formeze la aproximativ o ora dupa periaj prin aderenta de suprafetele dentare a unui biofilm proteic din saliva in care apoi se cantoneaza microorganisme patogene aerobe si anaerobe.

Produsii de metabolism ai acestora intaresc aderenta placii si o fixeaza de suprafetele dentare, de aceea o placa matura, mai veche de doua zile va fi mai greu de indepartat decat o placa de 6-8 ore. Mineralizarea placii bacteriene care incepe dupa 4 ore de la aderenta si ajunge la 50% in doua zile si la 60-90% in doua saptamani duce la formarea tartrului dentar pe care doar medicul sau asistentul de profilaxie il mai poate indeparta de pe suprafetele dentare cu mijloace speciale (chiurete sau aparate cu ultrasunete).

Atat in placa bacteriana cat si in tartru se cantoneaza si dezvolta populatii microbiene caree produc metaboliti acizi ce demineralizeaza smaltul dentar facandu-l mai poros si mai vulnerabil la caria dentara si au actiune toxica iritativa asupra gingiei producand initial gingivita si apoi parodontoza.

Secretele evitarii acumularii placii bacteriene sunt periajul dentar, al limbii si mucoaselor obrajilor de doua ori pe zi, dupa mesele de seara si dimineata. Nu va stii nimeni ca nu v-ati facut periajul dentar riguros de 2 min X 2/zi doar dintii dumneavoastra care vor simti o incarcare rugoasa pe suprafata interna, apoi usoara sensibilitate si uite asa incepe calvarul. Periajul trebuie facut temeinic dupa o tehnica corecta cu o periuta si o pasta de dinti recomandate special dumneavoastra. Astfel evitati multe neplaceri.

Folosirea atei dentare, este un alt mijloc ce indeparteaza placa interdentara. Veti fi uimiti cata placa dentara scoateti cu ata dentara din acele spatii stramte dintre dinti, dupa periajul dintilor. Daca nu va descurcati cu firele, puteti folosi periutele interdentare sau dusul bucal pentru curatarea interdentara.

Clatirea cu apa de gura poate completa periajul, insa nu-l poate suplini, doar neutralizeaza aciditatea bucala si slabeste actiunea bacteriilor.

Controlul si profilaxia periodica macar o data, daca nu de doua ori pe an, depisteaza precoce eventualele leziuni si indeparteaza placa si tartrul care au scapat chiar si persoanelor mai grijulii. La copiii intre 6-14 ani se pot face sigilari ale santurilor si fosetelor molarilor in scop preventiv pentru a evita aparitia cariilor, pana cand tehnica de periaj a copilului este corecta si eficienta.

O alimentatie bogata in fructe si legume proaspete (mere, morcovi, castraveti) asigura o curatire mecanica si un aport vitaminic necesar starii de sanatate a dintilor si gingiilor.

Cu cat mancati mai putine dulciuri si alimente procesate, cu atat mai bine pentru sanatatea dumneavoastra dentara si generala. Dulciurile scad ph-ul bucal si cotin zaharurile care furnizeaza energie bacteriilor din placa bacteriana al caror metabolit final este un acid (lactic, uric) ce demineralizeaza smaltul si produce carii.

Nici un dinte nu este practic lipsit total de placa bacteriana 24h/zi, este insa posibil prin obiceiuri corecte si sanatoase sa limitam formarea si efectele ei.

Daca aveti intrebari despre diferite probleme stomatologice, le puteti adresa doamnei Dr Stomatolog Lucy Visinescu, printr-un comentariu la acest articol.
Date de contact:
Tel 0744 68 76 65
email: lucy.visinescu@gmail.com
sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare