In cazul unei persoane cu regim alimentar bogat in produse care contin mult zahar, sodiu sau grasimi nocive, organismul poate avea de suferit. Este vorba despre valori mari ale tensiunii arteriale si ale colesterolului.
Medicul nutritionist Roxana Radu a descoperit ca obiceiul de a consuma dulcele dupa masa contribuie la pastrarea glicemiei in limite normale.
"Primul experiment pe care l-am facut a fost dulcele pe stomacul gol. Am plecat de la o glicemie de 77 mg/dL si am ajuns la 157 mg/dL. Curba glicemica trebuie sa fie cat mai aplatizata. Este important sa nu secretam foarte multa insulina. Cand am consumat aceeasi cantitate de dulce, dar dupa masa, glicemia mea s-a mentinut in limite normale. Glicemia noastra este direct raspunzatoare de depozitele de grasime. Atunci cand glicemia creste, depozitele de grasime devin mai mari", a spus nutritionistul.
In situatia persoanelor adulte, valorile optime ale glicemiei, pe stomacul gol, sunt cuprinse intre 70 si 100 mg/dL, iar dupa masa, ar trebui sa ajunga la maxim 140 mg/dL. Chiar si asa, studiile efectuate pe nediabetici ne arata ca este indicat sa evitam cresterea nivelului de glucoza cu mai mult de 30 mg/dL.
Principalele simptome care apar atunci cand se atingem un varf glicemic sunt: setea crescuta, urinarile dese, oboseala, vederea incetosata, amorteala si furnicaturile la nivelul picioarelor si al mainilor.