Boli

#simptome covid #covid #imbolnavire

Ai fost confirmat cu Covid sau ai simptome? Ce trebuie sa faci

Cazurile de Covid-19 continua sa creasca. Tot mai multe persoane ajung sa se imbolnaveasca in ultima perioada. Acest lucru a dus, dupa sine, si la intrebari de la populatie privind masurile pe care trebuie sa le ia, mai ales ca autoritatile nu au mai anuntat nicio masura necesara in caz de imbolnavire.

Directia de Sanatate Publica Bucuresti a publicat un mic ghid pentru a te ajuta sa intelegi ce trebuie sa faci in momentul in care esti testat pozitiv cu SARS-CoV-2 sau daca ai luat legatura cu o persoana infectata. Iata ce prevede ghidul:

Caz suspect 

Exista simptomatologie de infectie respiratorie sau alte semne descrise. 

  • Ramanem acasa in izolare din momentul in care recunoastem simptomele descrise! 
  • Sunam la medicul de familie si il informam despre starea medicala.
  • Anuntam DSPMB urgent prin e-mail (epidemiologie@dspb.ro) sau telefonic la nr. unic 0219462. 
  • Asteptam sa vina Ambulanta trimisa de DSP, care ne va face testarea pentru SARS-CoV-2. 
  • DSPMB va emite o Decizie prin care suntem obligati sa stam izolati la domiciliu sau la alta adresa declarata. 
  • Daca starea de sanatate se agraveaza, sunam la 112, pentru consult medical si eventuala internare. 
  • Daca rezultatul este pozitiv, atunci DSPMB va emite o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului. Aceasta prezentare la spital se face apeland la 112 (de catre DSPMB/pacient), mentionand Decizia primita de la DSP. Medicul care face examinarea pacientului va recomanda izolare in spital/la domiciliu/intr-o alta locatie in functie de rezultatele evaluarii. DSPMB va emite o decizie care sa cuprinda recomandarea medicului cu perioada de izolare, in baza careia pacientul va putea primi concediul medical. 

Atentie! Masura izolarii inceteaza la data confirmarii persoanei ca fiind vindecata pe baza examinarilor clinice si paraclinice sau a recomandarii medicului care constata ca riscul de transmitere a bolii nu mai exista! 

Daca rezultatul testarii este negativ, atunci, de la data primirii rezultatului, decizia de izolare la domiciliu isi pierde valabilitatea, iar pacientul va beneficia de concediu medical direct de la medicul de familie, pentru diagnostic de infectie respiratorie non-COVID. 

Contact direct cu o persoana despre care aflam ca are rezultat SARS-CoV-2 pozitiv 

  • Ramanem in izolare la domiciliu imediat ce am aflat despre situatia descrisa. Daca avem posibilitatea, ramanem singuri in izolare. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca toti din casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie). 
  • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, NU STAU ACASA, nu intra in izolare, nu sunt considerare contacti ai persoanei pozitive si nu beneficiaza de concediu medical! 
  • Imediat anuntam medicul de familie pentru monitorizare. 
  • Anuntam la DSPMB, completam formularul www.decizii.dspb.ro pentru a primi Decizia de carantina/izolare necesara eliberarii concediului medical, in baza unei declaratii pe proprie raspundere completata olograf /digital, cu informatii complete (Nume si prenume, adresa de domiciliu, adresa de izolare – daca e diferita de cea de domiciliu, nr. telefon sau nr. telefon persoana de contact, adresa email personala sau la care este acces, nr. fax – daca exista, descrierea situatiei de caz, data contactului direct, data la care am aflat, orice alte informatii relevante). 
  • Daca starea de sanatate se inrautateste pe parcursul perioadei de carantina (cele 14 zile de la data contactului fizic), se anunta medicul de familie si/sau apel 112, pentru consult medical. 

ATENTIE: Nu trimiteti mai multe e-mail-uri pentru aceeasi persoana. Orice e-mail aditional va va plasa automat la coada, timpul de asteptare fiind resetat! 

Nota: Conform legislatiei, testarea pentru SARS-CoV-2 gratuita se efectueaza doar pacientilor care au fost contacti directi si prezinta semne de boala. 

Atentie! – data de la care se acorda concediul medical este data ultimului contact cu o persoana cu infectie COVID, indiferent de data la care aflam ca persoana respectiva este purtatoare de SARS-CoV-2. Daca aflam dupa cateva zile de la contact, vom sta in carantina in casa, si vom avea dreptul la concediu medical aferent numarului de zile ramas pana la 14 zile de la data contactului ( de exemplu: avem contact direct conform definitiei pe 03.08 si aflam ca e pozitiv pe 05.08; vom sta acasa de la data de 06.08 pana la data de 17.08) 

  • Daca, urmare a testarii, pacientul devine pozitiv, se urmeaza pasii mentionati la SITUATIA 1. 

Pacient asimptomatic care isi face test COVID la cerere cu rezultat pozitiv 

  • Situatia 3.1 – Nu avem simptomatologie, dar vrem sa facem testarea SARS-CoV-2 la cerere. 
  • Situatia 3.2 – Nu avem simptomatologie si vrem sa plecam in vacanta, intr-o tara care ne solicita obligatoriu testare SARS-CoV-2. 
  • Situatia 3.3. – Suntem testati la locul de munca 
  • Daca rezultatul este pozitiv, pacientul ramane in izolare la domiciliu. Daca nu avem posibilitatea, stam cat de mult se poate izolati in alta camera fata de restul familiei, folosim masca toti din casa atunci cand ne intalnim, curatam bine suprafetele din spatiile comune (baie si bucatarie). 
  • Persoanele care locuiesc la aceeasi adresa, alaturi de noi, sunt considerate contacti ai persoanei pozitive, vor sta in izolare si beneficiaza de concediu medical! 
  • DSPMB va emite si va comunica pacientului o Decizie de prezentare intr-o unitate spitaliceasca, pentru evaluare clinica si paraclinica, care dureaza maxim 48 de ore, in functie de starea de sanatate a pacientului. 
  • Aceasta prezentare la spital se face apeland la 112, mentionand Decizia primita de la DSP. 
  • In cazul in care pacientul refuza sa respecte obligatia de prezentare la o unitate spitaliceasca conform Deciziei primite de la DSPMB, pacientul este pasibil de raspundere penala conform legii. 

Atentie! Nerespectarea obligatiei anterior prevazute duce la imposibilitatea acordarii concediului medical. 

Atentie! Testul COVID la cererea persoanei este suportat integral de pacient. 

Persoane intrate in Romania din zone cu risc epidemiologic conform INSP 

  • Persoana completeaza declaratia pe propria raspundere in fata reprezentantului DSPMB din frontiera prin care se oblige sa intre in carantina la domiciliu sau la o alta adrea declarata expres, pentru o perioada de 14 zile de la data intrarii in tara. 
  • In baza declaratiei pe propria raspundere a persoanei, DSPMB emite decizia de carantina pe care o comunica pacientului si organului de politie care va urmari respectarea prevederilor legale cu privire la carantina. 
  • Daca in perioada de carantina apar simptome, se urmeaza pasii prezentati in SITUATIA 2. 
  • Daca dupa trecerea celor 14 zile de la intrarea in tara persoana nu prezinta simptome specifice, aceasta iese din carantina si va obtine concediul medical de la medicul de familie, in baza deciziei emise de DSPMB. 

Atentie! In carantina intra doar personele pentru care se emite decizie de catre DSP, nu si colocatarii. Acestia nu sunt constiderati in carantina si nu beneficiaza de concediu medical! 

NOTA 

Pentru aceasta situatie NU ESTE NEVOIE DE TESTARE COVID!!! 

Reguli generale 

  • Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunata de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta in baza rezultatului la test; 
  • Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv este transportata doar cu ambulanta la o unitate sanitara specializata in vederea evaluarii de catre un medic specialist. 
  • Medicul specialist, dupa evaluarea clinica si paraclinica, recomanda, dupa caz: 
  • continuarea izolarii la domiciliu pana la 14 zile; 
  • internarea in unitatea sanitara pana la 14 zile. 
  • Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolarii la domiciliu, anunta medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical. 
  • In situatia in care persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv refuza masura izolarii la domiciliu sau masura prelungirii internarii/izolarii, medicul informeaza de indata, dupa consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirma sau infirma masura izolarii sau a prelungirii izalarii recomandate de medic. 
  • Prin exceptie, persoanele pentru care se instituie masura de carantina declara pe propria raspundere ca nu isi pot asigura conditiile de separare fizica la domiciliu sau la locatia declarata, acestea pot opta pentru masura carantinei institutionalizate, in spatii special destinate puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice locale. 

 ATENTIE! Nerespectarea obligatiilor instituite de legislatia specifica asa cum au fost precizate anterior constituie infractiunea prevazuta de Codul Penal la Art 352  – Zadarnicirea combaterii bolilor si se pedepsesc dupa cum urmeaza: 

(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. 

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda. 

Ce inseamna caz suspect 

  • Orice persoana cu infectie respiratorie acuta (debut brusc cu cel putin unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) 

SAU 

  • Orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie 

SAU 

  • Orice persoana cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) (febra sau istoric de febra SI tuse SI dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) SI care necesita spitalizare peste noapte) 

Ce inseamna contact direct 

  • Persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19 
  • Persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor); 
  • Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa) 
  • Persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minim 15 minute 
  • Persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m 

Ce inseamna caz confirmat 

O persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice, scrie dspb.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului