Boli

#afectiuni maini #afectiuni #maini

Afectiuni frecvente la nivelul mainii

Probabil ca nu te gandesti cat de importante sunt mainile tale pana cand nu ai o problema cu ele. Poate ca problema a aparut treptat. La inceput, simteai furnicaturi sau un usor disconfort, iar acum, de fiecare data cand iti misti mainile, ai dureri suparatoare.

Este greu sa iti duci la bun sfarsit sarcinile zilnice cu dureri in degete sau in maini. Folosirea tastaturii laptopului, inchiderea nasturilor de la camasa, apucarea periutei de dinti, spalarea unei farfurii – totul poate deveni mai dificil.

In randurile urmatoare vom vorbi despre cateva dintre cele mai frecvente afectiuni ale mainii si cum pot fi ele tratate.

Sindromul de tunel carpian

Nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai membrului superior, porneste de la nivelul coloanei vertebrale, cobora pe brat, trece prin antebrat si incheietura mainii si ajunge in cele din urma in mana. Cand ajunge in incheietura mainii, trece printr-un canal ingust numit tunel carpian. Daca nervul median este comprimat in tunelul carpian, degetele sau mana se vor confrunta cu amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere. Acesta este sindromul de tunel carpian.

Daca suferi de aceasta neuropatie de compresie, dar boala este inca in stadiu incipient, iti poti ameliora starea luand medicamente antiinflamatoare si purtand o orteza specifica. Daca durerile sunt mai intense, un medic specializat in chirurgia mainii iti poate oferi infiltratii locale cu corticosteroizi. In cazul in care niciun tratament conservator nu te ajuta, cel mai bine ar fi sa optezi pentru o interventie chirurgicala pentru a elibera presiunea asupra nervului median.

Maladia de Quervain

In cazul in care mana ta este umflata si dureroasa in jurul partii inferioare a degetului mare, probabil ca te confrunti cu maladia de Quervain, afectiune numita si tenosinovita, tendinita sau sindromul de Quervain. Aceasta boala este cauzata de inflamatia sinovialei ce trece prin primul compartiment al ligamentului carpian dorsal si se manifesta prin dureri in mana, in special la baza policelui (degetului mare).

Tratamentul este similar cu cel pentru sindromul de tunel carpian. Poti lua medicamente antiinflamatoare sau injectii cu corticosteroizi daca boala este inca la inceput. In plus, ar trebui sa porti o atela speciala, care sa iti protejeze degetul mare si incheietura mainii. Daca, insa, aceste solutii nu iti ofera alinare, recomandat ar fi sa apelezi la o interventia chirurgicala pentru a-ti ajuta tendonul sa se miste corect.

Degetul in resort

Daca te confrunti cu situatia in care unul dintre degetele tale de la o mana se blocheaza in palma, iar la indreptarea acestuia prin fortare apare o pocnitura sau o plesnitura mai mult sau mai putin dureroasa, cel mai mai probabil ca ai deget in resort, o tendinopatie a mainii cunoscuta si sub denumirea de trigger finger sau tenosinovita stenozanta.

Afectiunea este data de inflamatia (iritatia) si ingrosarea unei portiuni a tendonului flexor. Practic, pe tendon apare un nodul mai proeminent ce cauzeaza blocarea acestuia prin tunel – scripete. Blocajul apare, de regula, la baza degetului.

Tratamentele pentru degetul in resort sunt similare cu cele pentru maladia de Quervain.

Artrita reumatoida

Artrita reumatoida, cunoscuta popular sub denumirea de reumatism, afecteaza articulatiile moi. Se manifesta prin durere si rigiditate a articulatiilor, prin inflamarea articulatiilor, amorteli si furnicaturi la nivelul mainilor, contractarea tendoanelor, slabirea muschilor, iar in cazuri mai grave prin deformarea membrelor si chiar invaliditate.

Tratamentul pentru artrita depinde de mai multi factori, numarul de articulatii afectate si stadiul bolii fiind principalele consideratii. Ca si in cazul afectiunilor de mai sus, daca durerile cauzate de artrita sunt intense, tratamentul consta in infiltratii locale cu corticosteroizi. Injectiile ajuta la calmarea inflamatiei si durerii. Aceasta solutie poate fi eficienta pentru cateva luni. In acelasi timp, medicul de mana poate recomanda purtarea unei orteze de mana. De asemenea, exista diferite tipuri de interventii chirurgicale pentru artrita mainii daca tratamentele conservatoare nu functioneaza.

Mai multe detalii despre afectiunile de la nivelul mainii poti afla pe site-ul Vitta Clinic.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare