Boli

#anemie firipriva #tratare anemie #anemie

3 sfaturi pentru tratarea anemiei feriprive

Anemia este o afectiune in care organismul nu sintetizeaza suficiente hematii care sa asigure o oxigenare adecvata a tesuturilor. Atunci cand se diagnosticheaza anemia feripriva - cel mai frecvent intalnita forma de anemie - cauza este reprezentata de carenta de fier. Iata care sunt principalele metode pentru a trata anemia feripriva si a preveni reaparitia ei.

1. Trateaza carentele cu suplimente de calitate

Un aport adecvat de fier, zilnic, este esential pentru tratarea anemiei, dar nu este suficient. Este nevoie si de un aport de vitamine pentru anemie, esentiale pentru sinteza hemoglobinei si fixarea fierului in organism.

Doza zilnica recomandata de fier este de 10 miligrame pentru barbati si 12 miligrame pentru femei. Desi planurile de tratament pentru anemie sunt individualizate in functie de varsta pacientului, starea sa de sanatate, valorile obtinute la analizele de sange si alti parametri, ele presupun un aport de 150 - 200 de miligrame de fier elementar zilnic, ceea ce se poate asigura cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Exista doua tipuri de fier alimentar: hem si non-hem. Fierul hem se gaseste in produsele de origine animala, in timp ce fierul non-hem este disponibil in alimente de origine vegetala si in alimentele fortifiate. Organismul absoarbe ambele forme de fier, dar absorbtia fierului hem se face mai rapid si in cantitate mai mare.

2. Asigura un aport adecvat de fier hem din produse de origine animala

Carnea rosie si carnea de pui sunt principalele surse de fier hem din alimentatia europeana. Dintre acestea, carnurile de vită, miel și vânat sunt cele mai bogate in fier, carnea de pasare aflandu-se la polul opus.

Organele - in special ficatul si splina - au un continut ridicat de fier hem. Ficatul este si o sursa importanta de folati. Inima, rinichiul si limba de vita sunt alte alimente care aduc un aport important de fier.

Pestele si fructele de mare sunt o alta sursa de fier hem. Stridiile, molustele comestibile, crabii si crevetii sunt in topul listei. Carnea de peste este o sursa importanta de fier, speciile care ofera cele mai mari cantitati fiind tonul, macroul, somonul si bibanul proaspat.

Sardinele sunt o alta sursa importanta si sanatoasa de fier, dar au si un continut ridicat de calciu, care scade capacitatea de absorbtie a fierului. In general, alimentele bogate in fier nu trebuie consumate impreuna cu alimente cu un continut crescut de calciu.

Absorbtia fierului hem poate fi incurajata prin consumul carnii impreuna cu legume bogate in fier non-hem si in vitamina C.

3. Asigura un aport adecvat de fier non-hem din surse de origine vegetala

Legumele cu frunze verzi sunt principala sursa vegetala de fier. Pe aceasta lista sunt incluse spanacul, varza kale, frunzele de papadie, rucola. Multe dintre acestea au si un continut ridicat de folati, ceea ce previne un alt tip de anemie.

Unele legume cu frunze verzi, cum sunt spanacul si varza kale, au si un continut ridicat de oxalati de calciu, care se ataseaza moleculelor de fier si le ingreuneaza absorbtia. Prin urmare, desi reprezinta o sursa importanta de fier, aceste vegetale nu reusesc sa acopere necesarul zilnic.

Vitamina C potenteaza absorbtia fierului, asadar e recomandat ca aceste legume cu frunze verzi sa fie consumate impreuna cu alimente bogate in vitamina C, de tipul portocalelor, ardeilor grasi sau capsunilor.

O alta sursa importanta de fier sunt boabele: fasolea, mazarea, soia si nautul. Nucile si semintele merita si ele incluse pe aceasta lista, cu mentiunea ca au si un continut caloric foarte mare si nu pot fi consumate la discretie. Pe lista nucilor si semintelor care merita incluse in dieta pentru aportul de fier se numara semintele de dovleac, caju, fistic, semintele de canepa si de floarea soarelui, precum si cele de pin. Ele pot fi consumate crude sau prajite, continutul de fier nefiind afectat. Din pacate, majoritatea acestor seminte sunt si surse importante de calciu.

Nu exista un aliment minune care sa vindece anemia, dar o alimentatie echilibrata, bogata in legume cu frunze verzi, nuci si seminte, boabe, fructe de mare, peste, carne de calitate si cu un aport adecvat de vitamina C asigura un aport adecvat de fier.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare