Boli

9 semne ca ai putea suferi de o afectiune digestiva

Afectiunile gastroenterologice sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate. Acestea sunt declansate in general de dereglari ale tractului digestiv, sau disfunctionalitati la nivelul organelor anexe (ficat, pancreas). Multe dintre afectiunile digestive nu pun in pericol viata pacientului, dar scad semnificativ calitatea vietii acestuia. De aceea este nevoie de un consult gastroenterologic, ori de cate ori ne confruntam cu probleme de natura digestiva. Explicam, in acest articol, care sunt cele mai ingrijoratoare simptome care ar trebui sa trimita orice pacient la medicul specialist.

 

Care sunt semnalele de alarma ca ai putea suferi de afectiuni digestive

Sistemul digestiv ajuta la transportarea si procesarea alimentelor, cu scopul de a asigura elementele nutritive de care avem nevoie pentru o buna functionare a organismului. Sistemul digestiv este alcatuit din:

tract digestiv: acesta este alcatuit, la randul lui, din cavitate bucala, esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, rect, anus.

organele anexe: glande salivare, ficat, vezica biliara, pancreas.

Exista o serie de simptome care pot fi manifestari ale unor afectiuni digestive. Daca manifestarile se repeta in timp, sau daca apar si alte complicatii, trebuie mers de urgenta la medic.

Greata/varsaturi

Daca greata sau varsaturile nu sunt consecinta unei afectiuni diagnosticate, ci apar spontan, este necesara hidratarea dupa jumatate de ora de la ultimul episod de varsaturi. Se recomanda apa sau ceai indulcit. Cantitatile de lichid de la inceput trebuie sa fie mici, pentru ca organismul sa le poata tolera. Simptomele deshidratarii sunt urmatoarele:

  • sete;
  • gura uscata;
  • cantitatea de urina se diminueaza;
  • oboseala puternica;
  • dureri abdominale;
  • balonare.

Impotriva senzatiei de greata medicul poate prescrie antivomitive.

Tulburari ale tranzitului intestinal: constipatie/diaree

Constipatia presupune mai putin de 3 scaune intr-o saptamana, eliminarea acestora fiind insotita de dureri sau efort. Constipatia presupune deficit de fibre, consum insuficient de apă, lipsa de miscare, administrarea unor medicamente.

 

Diareea presupune cel putin 3 scaune moi in decursul unei zile. Acestea pot fi insotite de crampe. Poate fi declansata de infectii, consum de lactate, consum exagerat de cofeina.

Hemoroizi

Hemoroizii sunt vase de sange dilatate, care se afla la nivelul anusului. Pot fi externi sau interni. Hemoroizii apar din cauza kilogramelor in plus, in urma unei alimentatii prea condimentate si lipsite de fibre, a consumului de alcool, in urma sarcinii, a sedentarismului, a constipatiei.

Reflux gastroesofagian

Vorbim despre reflux gastroesofagian atunci cand acidul gastric ajunge in esofag si irita mucoasa esofagiana. Simptomele sunt arsurile, ragaielile, regurgitatiile, durerile in capul pieptului. Daca senzatia de arsura apare de cel putin 2 ori pe saptamana pe o perioada mai lunga de timp este cazul ca pacientul sa ajunga la medic pentru ca, daca refluxul gastroesofagian nu este tratat adecvat si la timp poate duce la inflamarea stomacului si la probleme respiratorii importante.

Durerea abdominala

Durerea abdominala poate fi consecinta unui abuz alimentar, a unei perioade stresante sau poate aparea ca urmare a unei toxiinfectii alimentare.

Balonarea

Balonarea poate aparea in urma unui abuz alimentar, sau in urma unor combinatii alimentare nu foarte potrivite. Daca balonarea persista, trebuie sa fie diagnosticata.

Sangerari anale

Sangerarile anale pot fi consecinta unei diete dezechilibrate, a unei hidratari necorespunzatoare, sau a prezentei hemoroizilor. Exista insa si afectiuni mai grave care pot declansa sangerarile: cancerul de colon sau cancerul de rect.

Pentru a preveni riscul de boli digestive grave, medicii recomanda o dieta sanatoasa si echilibrata, hidratare optima, miscare (cel putin 20 de minute in fiecare zi).

Care sunt cele mai frecvente afectiuni digestive

  • Gastrita: este o inflamatie a mucoasei stomacului. Poaste fi cauzata de infectii, stres puternic, anumite tratamente, afectiuni ale sistemului imunitar.
  • Ulcer gastroduodenal: presupune aparitia unor leziuni la nivelul mucoasei gastrice sau a duodenului.
  • Esofagita: este o inflamatie a mucoasei care captuseste esofagul si se caracterizeaza prin arsuri toracice si dificultate la inghitire.
  • Dischinezia biliara: presupune afectarea bilei, ceea ce ingreuneaza procesul de digestie.
  • Intoleranta la gluten/boala celiaca: sistemul imunitar al celor care sufera de aceasta afectiune reactioneaza la interactiunea cu glutenul, fapt care afecteaza mucoasa intestinului subtire.

Afectiunile digestive, chiar daca nu pun viata pacientului in pericol, afecteaza grav calitatea vietii, tocmai de aceea trebuie identificata cauza simptomelor si urmat tratamentul prescris de medicul gastroenterolog.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare